Szent Kereszt imafüzet

Kategória: Imakönyv, imafüzet
Kiadó: Szent Maximilian Lap- és Könyvkiadó
Oldalszám: 32
Méret: 105x148 mm
Kötés: puhafedeles

350 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

A keresztrefeszítés helyén 326-ban Szent Ilona megtalálta Krisztus Urunk Szent Keresztjét. Nagy Konstantin császár itt egy templomot építtetett, melyet 335. szeptember 13-án szenteltek fel, és amelyben a Szent Kereszt-ereklyét gondosan és kegyelettel őrizték.

A Szent Kereszt ünnepe így Jeruzsálemhez kötődik: 335. szeptember 13-án volt a Szent Sír fölötti, Konstantin császár által építtetett bazilika felszentelése, ugyanez a nap a Szent Kereszt föltalálásának ünnepe (a korábbi római miserendben szereplő május 3-i Szent Kereszt-ünnepet az új naptárreform eltörölte).

A templomszentelést követő napon, szeptember 14-én ünnepelték először a Szent Kereszt ereklyét, s a nép előtt bemutatva (fölmagasztalva) és tiszteletre kitéve. Ezért van ma is a Szent Kereszt ünnepe szeptember 14-én. E napra esett a Szent Kereszt visszaszerzésének ünnepe is: a pogány perzsa király, Kozroész ugyanis elfoglalta Jeruzsálemet, és a kereszténység legdrágább ereklyéjét, mint kincset, elhurcolta. Diadalmas előretörésével majdnem elfoglalta az egész Keletrómai Birodalmat, Bizánccal és Karthágóval együtt, de Herakliusz, „az első kereszthős” császár tízéves harcban visszaverte őt, megvédte a görög egyházat, s visszaszerezte a szent kincset: 628-ban maga vitte vissza ünnepélyesen a bazilikába, mint Krisztus: mezítláb, fehér koldusköpenyben.

 

  • Történeti áttekintés
  • Elmélkedések
  • Jézus 7 szava a kereszten
  • Imádságok
  • Litánia Krisztus kínszenvedéséről
  • Rózsafüzér a Szent Kereszt tiszteletére
  • Vers

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

 

Mit vettek még, akik ezt vették?