Istenképiség, átistenülés, emberi méltóság

Teológiai tanulmányok (Varia Theologica 10)

Istenképiség, átistenülés, emberi méltóság


Szerkesztő: Puskás Attila & Perendy László

Kategória: Teológia
ISBN szám: 978-963-27778-1-8
Kiadó: Szent István Társulat
Kiadás éve: 2019
Oldalszám: 291
Méret: 140x200 mm
Kötés: puhafedeles

2800 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

A 2018. január 24-26. között rendezett Teológia Tanári Konferencián alapvető jelentőségű antropológiai kérdéskört választottak a szervezők témául. Már a korábbi években is szerepeltek antropológiai témakörök, melyek a Varia Theologica sorozat köteteiben megjelentek.

A 2018-as konferencia immár nem valamilyen részleges szempontból kívánta vizsgálni az emberi lényt, nem arra a kérdésre kereste a választ, hogy egy bizonyos nézőpontból tekintve "Milyen az ember?", hanem azt a még alapvetőbb kérdést igyekezett megfontolni, hogy voltaképpen "Ki az ember?". Az emberre vonatkozó átfogó és gyökeres kérdést egyedül a teológia meri és tudja feltenni, legfeljebb még a filozófia, amennyiben komolyan veszi saját eredeti hivatását.

Ha a végső válasz Isten felől érkezik a "Ki az ember?", vagy személyesebben feltéve a "Ki vagyok én?" kérdésre, akkor ez azt jelenti, hogy az emberi létezés gyökerei a Szent Titokba nyúlnak, s az ember alapvető meghatározottsága, hogy a Szent Titokhoz rendelt létező. Ebből adódóan talán így foglalhatnánk össze a "gyakorlati és lelkiségteológiai" következtetést: "Csak az él igazán, aki misztériumként éli az életét".