Özséb

Szerző: Szentmihályi Szabó Péter & Pajor András

Kategória: Szépirodalom
ISBN szám: 978-963-27764-8-4
Kiadó: Szent István Társulat
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 199
Méret: 130x 200 mm
Kötés: puhafedeles

1650 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

Boldog Özséb remete, az egyetlen magyar eredetű rend, a pálosok alapítója, a vagyonáról és méltóságáról lemondó középkori kanonok alakjában jelent meg előttünk eddigi olvasmányainkban.

Ez a regény a történelmi és vallási kategóriák mögé vet egy fénycsóvát: ki lehetett Özséb, az ember, a maga elszántságával, félelmeivel, tudásával, érzéseivel, emberi kapcsolataival, és – főként bölcsességéből eredő – jövőbe látásával. Milyen eszményt jelenít meg a maga elevenségében előttünk álló szent a mai olvasónak, amely belső remeteségét, Istenre és önmagára találását gazdagíthatja?

Szentmihályi Szabó Péter szívügyének tekintette történelmi regénysorozatának utolsó állomását, a Boldog Özsébről szóló könyvét. A középkor kemény megpróbáltatásait, legfőképp a tatárjárást és az ország csaknem teljes újra alapítását egy olyan egyéniségen keresztül szerette volna bemutatni, aki Istenre hagyatkozással s később élethivatásával felel a súlyos idők kihívásaira. Halála azonban befejezetlenül hagyta e regényt.

A hiányzó fejezetek megírására az író stílusát jól ismerő barátja, Pajor András vállalkozott. A posztumusz kötet egy olyan életművet zár le, amely évtizedeken át segített ébren tartani a magyar történelem iránti érdeklődést, az évszázadok mélyebb értelmébe való betekintést.


RÉSZLETEK A KÖNYVBŐL


Közelebb lett volna végigmennie a városon, de nyugalomra vágyott, inkább kerülőt tett az öreg temető és a dombok felé. Onnan tért volna vissza a kápláni épületekhez, amikor egyik kanonoktársa kissé heves lélegzetekkel sietett utána.

– Várj meg Özséb testvérem, az imádságaidra, és a tanácsaidra is szükségem lenne ezekben a meglehetősen vészjós időkben. Tudom, hogy éppen a magyar egyház számára írsz jogi magyarázatokat, nem is akarlak sokáig lefoglalni, de tegnap az udvarban kellett részt vennem egy nemes urakból álló, hírnököket faggató, királyi tanácskozó gyűlésen.

Titusz kanonok megörökölt, soha, sehol le nem írt családi jogon vett részt a királyi tanácsnokok megbeszélésein, s bár ezeken többnyire főpapok is jelen voltak, őt is meghallgatták az egyház érdekeiről a tudományos és lelki szempontokról. Közismerten rendkívüli tudású, a latin használata mellett az idegen nyelvű követtel is folyékonyan szót értő egyházfiként tartották számon, ő viszont Özsébre tekintett bölcs és éles látású társaként a káptalanban. Persze, ott is felvethette volna kérdéseit, de ezek királyi titoknak számítottak, és Titusz óvakodott tőle, hogy ismeretlen irányból jussanak vissza őfelsége fülébe.

[…]

A békés időszak első heteiben Özséb maga mellé vette Lázárt és még három társát: Kozmát, a kissé szertelen, királyi udvarnoknak tanuló fiút, akit a tatár hónapok segítőkész, mélyebb gondolkodású emberré érleltek, a szegénysorból származó Otmárt, aki a füvek jeles ismerője volt, így mentette meg egyszer szülei urának életét, aki ezért taníttatta őt, és Sebestyént, az egyházi énekekben jártas, a káptalani iskola scoláját vezető fiatalembert. A hegy felé haladva a remeteség lényegéről, a megszállást megelőző bölcsességekről, Sebőkről és Fidél remetéről beszélt nekik. A növendékek kissé megmosolyogták ugyan az idő felett álló remeteség tanítását, de tisztelettel hallgatták végig. Amikor azonban fél nap sem kellett hozzá, és Fidél barlangjához értek, mintha egyszerre értették volna meg a kanonok eddigi, alig hihető szavait.


 

Mit vettek még, akik ezt vették?

Szentmihályi Szabó Péter: Gellért

Szentmihályi Szabó Péter

Gellért

1900 Ft

Szentmihályi Szabó Péter: Tomori - Dráma öt felvonásban

Szentmihályi Szabó Péter

Tomori - Dráma öt felvonásban

1500 Ft

P.Dr. Aczél László Zsongor OSPPE: A megvilágosodás imája

P.Dr. Aczél László Zsongor OSPPE

A megvilágosodás imája
A szemlélődő ima útjai

2750 Ft

A kosár tartalma

Belépés           Regisztráció

Cimkék

Hitébresztő Blog

Fatimai kilenced (április 24. 9:22)

Az Oltáriszentségről mesélek nektek (április 17. 12:38)

A béke imakönyve (április 10. 9:18)

Gondolatok a bérmálásról (április 3. 16:10)

Fény a sírboltból (március 6. 9:35)

további bejegyzések...

Aktuális ajánlataink

Torjay Valter: Önvallomás

Torjay Valter

Önvallomás

9900 Ft

Mindszenty József: Emlékirataim

Mindszenty József

Emlékirataim

5990 Ft