Ubi Caritas

Bánki Gábor kórusművei

Ubi Caritas

Szerző: Bánki Gábor

Kategória: Egyéb
Kiadó: Szent István Társulat
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 56
Méret: 210x290 mm
Kötés: puhafedeles, kartonált

1400 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

E kis gyűjtemény nem kíván versenyezni a már jól ismert és értékes kiadványokkal. Csupán adni akar egy másikat. Egy kicsit talán másikat. Ajánljuk templomaink és iskoláink énekeseinek, akik e kis füzetben találhatnak 2-3 és 4 szólamú vallásos kórusműveket az istentiszteletekre, vagy azokon kívüli alkalmakra is. Szerettem volna újabb szerzeményekkel kedveskedni olyan témakörökben is, amelyekben talán kevesebb kórusmű ismert: pl. advent, Szentlélek, Szent István…

Némelyik darabban hangsúlyosabb szerepet kap a ritmus, vagy a szokatlanabb ütemmutató, illetve hangsor. Olykor pedig egy-egy ünnep tartalmát új szemszögből közelíti meg. Nem titkolt cél volt a zenei és hitbéli öröm kifejezése. Néha régebbi korokat idéz, máskor újszerűbb, olykor a „komoly” és a „könnyű” határán mozog. És e kis gyűjtemény gondol a kezdő vagy épp a kislétszámú énekkarokra is. Találhatók benne a’cappella és hangszerkíséretes énekelnivalók is. Valamennyi szerzemény (templomokban, egyházi és világi hangversenyeken) többször is sikerrel előadott, „kipróbált” darab. Több közülük valóban gyorsan tanulható, afféle „egy próbás” kis muzsika, egyszerűek, mégis hatásosak.

"Mit és Hogyan? Ez a két kérdés a legfontosabb azoknak a kórusvezetőknek, énektanároknak, akik szeretnék együtteseiket új, friss énekelni valóval ellátni. Bánki Gábor gyűjteménye amatőr kórusoknak és gyermekkaroknak nyújt nehézségi fokában megvalósítható művekből egy csokorravalót. Sajátosan egyéni stílusú művek, többségük az utóbbi néhány évtized termése. A gyakorlat számára készültek. Külön értékük, hogy mindegyikük kipróbált, bevált, sőt kedvelt darab. Nagy segítséget jelentenek az új műveket kereső karnagyoknak. Vannak köztük gyermekkaroknak szánt biciniumok, elmélyült, vagy lelkesítő, örömteli hangvételű kórusművek egyaránt. Kívánom, hogy minél több kórus repertoárját gazdagítsák."

Sapszon Ferenc Kossuth-díjas karnagy; a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola alapítója

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!