Fényből és sárból

Böjte Csaba élete

Fényből és sárból

Szerző: Csender Levente

Cimkék: Böjte Csaba

Kategória: Életrajz
ISBN szám: 978-615-67020-0-5
Kiadó: Hitel Könyvkiadó Kft.
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 348
Méret: 172x243 mm
Kötés: keménytáblás

6499 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

Három év utazás, beszélgetés és kutatómunka eredményeként született meg az eddigi legátfogóbb, legizgalmasabb, számos titkot fölfedő életrajz a 65 éves Csaba testvérről és a 30 éves dévai Szent Ferenc Alapítványról.

Kicsoda valójában Böjte Csaba? A könyv szerzője elmegy hozzá Dévára, és felteszi neki ezt a kérdést. A válasz újabb kérdéseket szül, ezekből hosszú beszélgetések lesznek, amelyekből elkezd kirajzolódni az ember. Közösen utaznak Erdélyben, bejárják Csaba testvér házait, beszélgetnek a gyerekekkel, nevelőkkel, felkeresik Csaba testvér gyerekkori barátait, a fiatalkor helyszíneit, ahol tizenévesen hippiként meg akarták változtatni a világot, de legalább egy harapásnyi szabad levegőhöz akartak jutni a Ceausescu-diktatúra fojtott levegőjében. Elmennek Hargitafürdőre a kaolinbányába, ahol a föld gyomrában kemény fizikai munkával kereste kenyerét a fiatal Böjte Csaba, miközben az apja nyomdokain költőnek készül. Látja-érzi, hogy nem úgy mennek a dolgok Romániában, ahogy menniük kéne, s akkor eszébe jut, hogy áldozatot kell hoznia, lemond a saját családról, pedig ott a lehetőség, és meghozza a döntést, hogy ferences szerzetes lesz, a lány meg szerzetes nővér, és aztán soha többé nem találkoznak. Mint a mesében.

Hat év teológia Gyulafehérváron, beöltözés ferences szerzetesnek titokban. Rendszerváltás, ifjúsági lelkészség Désen, Kolozsváron, aztán egy újabb nagy fordulat: Déva. 1992: összeomlott bányavidék, munkanélküliség, nyomor, fantomblokkok, utcagyerekek. Lakat leverése a romos ferences kolostorról, az első gyerekek befogadása, harc a román hatalommal, hatóságokkal, menteni, ami menthető. Óvoda- és iskolaalapítás a kolostorban, tanítás, nevelés, integrálás válogatás nélkül, emberfeletti vállalások, válaszok keresése a kor kihívásaira, közben fejlődés, a dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozása 1993-ban, szervezés, kollégák, nevelők, önkéntesek kiválasztása, kilenc évig törvényen kívül, aztán törvényesen. Így telik el harminc év szakadatlan küzdelemben, aminek az eredménye egy kiépült hálózat bentlakásos és napközis otthonokkal, egy kisvárosnyi megmentett, felnevelt utcagyerek, mára már ezernél is több unoka. Közben jelölés Nobel-békedíjra, egy botránysorozat karaktergyilkossági kísérlettel, megtépázott hírnév, próbatételek. Izgalmas és fordulatos életút, olykor kíméletlen és igazságtalan, de az ő meggyőződése az, hogy jó úton jár, és erről az útról nem téríti le senki és semmi – Böjte Csaba ettől hiteles, karizmatikus ember, aki nem adja fel.

CSENDER LEVENTE: József Attila-díjas író, Böjte Csaba nagy sikerű I. és II. Füveskönyvének társszerzője.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

 

Mit vettek még, akik ezt vették?

Bruno Ferrero SDB: Az Úr listája

Bruno Ferrero SDB

Az Úr listája

2200 Ft

Don Gabriele Amorth: Egy ördögűző tapasztalatai

Don Gabriele Amorth

Egy ördögűző tapasztalatai

2500 Ft

A kosár tartalma

Belépés           Regisztráció

Cimkék

Hitébresztő Blog

Fatimai kilenced (április 24. 9:22)

Az Oltáriszentségről mesélek nektek (április 17. 12:38)

A béke imakönyve (április 10. 9:18)

Gondolatok a bérmálásról (április 3. 16:10)

Fény a sírboltból (március 6. 9:35)

további bejegyzések...

Aktuális ajánlataink

Dávidné Bajor Ágota & N. Székely Noémi & Vizvárdy Rita SSS: Isten szeret engem!

Dávidné Bajor Ágota & N. Székely Noémi & Vizvárdy Rita SSS

Isten szeret engem!
Kézikönyv

1900 Ft

Simon András: Könyvjelző

Simon András

Könyvjelző
SA-0454

350 Ft

Dávidné Bajor Ágota & N. Székely Noémi & Vizvárdy Rita SSS: Hittan 4. Barátságban Istennel

Dávidné Bajor Ágota & N. Székely Noémi & Vizvárdy Rita SSS

Hittan 4. Barátságban Istennel
Tanári kézikönyv

1900 Ft