A csend hangjai

Gondolatok az evangéliumról A, B, C évre

A csend hangjai

Szerző: Hollai Antal

Kategória: Lelkiség
ISBN szám: 978-963-27728-0-6
Kiadó: Szent István Társulat
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 280

1500 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

A kötet Hollai Antal atya gondolatait tárja az Olvasó elé az evangéliumról az A, B, C liturgikus évek vasárnapjaira és jelentősebb ünnepeire.

Antal atya kivételes szuggesztív erővel tudott beszélni. Munkatársai a megmondhatói, hogy ugyanazt a beszédet nem mondta el kétszer, minden misén más gondolatot fejtett ki. Ha négy misén kellett beszélnie, akkor négy beszéddel készült. Nem valamiféle hamis öntudatból, hanem mert szerette és élte az evangéliumot, amelynek mindig volt mondanivalója a számára. Ő valószínűleg sosem gondolt arra, hogy elmélkedéseit, írásait, vázlatait valaha is kiadja. Azokban viszont, akik részesei lehettek életének és papi szolgálatának, halála után hamar felmerült a vágy: jó lenne közkinccsé tenni valamit az ő benső gazdagságából.

A könyv nagy részét Antal atya írásos homíliavázlatai adják. Ezen kívül az Albertfalvi Szent Mihály Plébániatemplomban időnként hangfelvételen rögzített homíliáit is közre adja, néhány helyen pedig különböző korábbi írásaiból és elmélkedéseiből olvashatunk. Bár a vasárnapi miséken mindig 10-12 percig beszélt, és a homíliavázlatok is egységes terjedelműek, a felhasznált források különbözőségéből adódik, hogy a könyvben szereplő elmélkedések eltérő hosszúságúak.

Az „A” évre vonatkozó elmélkedések Antal atya halála miatt csak az Évközi 16. vasárnapig egységesek, amely egyben utolsó vasárnapi homíliájának vázlata. Az adott év további elmélkedései a rendelkezésünkre álló anyag töredékessége miatt hiányosan szerepelnek. Minden szövegrésznél feltüntettük az adott ünnepre vonatkozó szentírási helyeket, hogy az elmélkedések olvasása közben fel lehessen lapozni azokat.

A leírt szöveg messze nem tudja visszaadni azokat a kegyelmi pillanatokat, melyeket szentmiséi és beszédei jelentettek. A könyv mégis lehetőséget teremt az Olvasónak, hogy beléphessen Hollai Antal gazdag spirituális és lelkipásztori örökségébe, amely évről évre útitársul szolgálhat az evangélium üzenetének mélyebb megértéséhez és befogadásához.