Bibliaböngésző

Szerző: Antonie Schneider & Melanie Brockamp

Kategória: Gyermek
ISBN szám: 978-615-52348-2-8
Kiadó: Kolibri Kiadó
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 11
Méret: 235x315 mm
Kötés: keménytáblás

3490 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

A nagyméretű, igazi böngészős képek és a könnyen érthető szövegek nyomán megelevenednek az Ó- és Újszövetség legszebb és legismertebb történetei:

  •   A világ kezdete
  •   József élete
  •   Mózes, Dávid, Dániel és Jónás történetei
  •   Jézus élete
  •   A húsvét csodája

Már a legkisebbeknek is nagy élményt jelentenek ezek az első , játékos lépések, melyekkel felfedezhetik a Biblia színes világát!

József története

Jákób pásztor volt, Kánaán földjén élt a családjával. Fiatal korában a Jabbók folyó partján órákon át harcolt Isten egyik angyalával, míg végül az angyal megáldotta, és az Izráel nevet adta neki. Jákóbnak tizenkét fia volt, akik közül Józsefet szerette a legjobban. A fiúnak különleges képessége volt: meg tudta fejteni az álmokat…

Mózes első könyve, a Genezis nyomán

Józsefet eladják

Egyik éjjel József különleges álmot látott. El is mesélte a bátyjainak:
– Együtt voltunk kint a földeken, kévébe kötöttük a gabonát.
Az én kévém hirtelen fölállt, ti pedig meghajoltatok előtte.
A bátyjai megharagudtak rá.
– Mégis mit képzelsz? Térdre boruljunk előtted, mint valami király előtt? – kérdezték.
Annyira dühösek és féltékenyek lettek az öccsükre, hogy elhatározták: megölik őt. Később, mikor kiterelték a nyájat, megragadták Józsefet, letépték róla a köntösét, és belökték a fiút egy gödörbe. mikor arra jött Egyiptomba tartó karaván, eladták az utazóknak Józsefet. Köntösét széjjeltépték, apjuknak pedig azt mondták, hogy egy vadállat ölte meg öccsüket. Jákób keservesen siratta fiát.

Józsefet megfejti a fáraó álmát

Így került József Egyiptomba. Akkoriban a fáraó különös álmot látott: először hét kövér tehén jött elő a Nílusból, őket követte hét sovány tehén, akik felfalták a kövéreket. A fáraó meg akarta érteni, mit jelenthet az álma, és mikor eljutott hozzá József álomfejtő tehetségének híre, magához rendelte őt. József ezt felelte az uralkodónak:
– Tenned kell valamit, mert most hét bő esztendő következik, gazdag terméssel, de utána hét szűk esztendő sújtja a birodalmadat, éhínség gyötri majd a népedet.
Ekkor a fáraó megtette őt egész Egyiptom felügyelőjének. József jó üzleti érzékkel és szorgalmasan dolgozott: begyűjtette és felhalmozta a városokban a termést, és mikor néhány évvel később valóban ínséges idők jöttek, mindenkinek volt mit ennie.

József és testvérei

A szomszédos országokban is éhínség volt. Sokan érkeztek Egyiptomba, hogy gabonát vásároljanak Józseftől. Egy napon a fivérei is megjelentek nála, csakhogy nem ismerték föl az öccsüket. József ezért kieszelt egy cselt: ott tartotta magánál Simont, és ráparancsolt a testvéreire, hogy hozzák magukkal Benjámint, a legfiatalabbat is, aki testvérük, József a szolgájának megparancsolta, hogy Benjámin zsákjába csempésszen be egy ezüstserleget. Mikor a megvásárol gabonával visszaindultak Kánaán földjére, katonákat küldött utánuk, hogy fogják el az állítólagos tolvajt.
– Benjámin nem tolvaj! – kiáltották kétségbeesetten a többiek. – Nagy gonoszságot műveltünk, mikor eladtuk a testvérünket, Józsefet! Apánk, Jákób nem élné túl, ha Benjámin nélkül térnénk haza!
József látta, hogy fivérei megbánták, amit hajdan ővele tettek, és így szólt?
– Én vagyok az, a fivéretek, József! Maradjatok velem itt, Egyiptomban! – hiszen már régen megbocsátott nekik. A fivérek csak ekkor ismertek rá, és nagyon örültek, hogy életben van. Szívesen maradtak nála, hamarosan Jákóbot és egész családját is magukkal hozták Kánaán földjéről. Így került Izráel népe Egyiptomba.