Fontos vagy nekem

A szexualitás értelméről

Fontos vagy nekem

Szerző: Beller Tilmann

Kategória: Család, házasság
Kiadó: Családakadémia Kiadó
Kiadás éve: 2000
Oldalszám: 56
Méret: 121x190 mm
Kötés: puhafedeles

500 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

A szexualitás napjaink nagy témáihoz, de egyben nagy problémáihoz is tartozik. Arra a kérdésre, hogy mi is valójában Isten terve, egész különböző válaszokat hallhatunk. Semmi kétség, a ránk maradt hagyományos elképzelés összeomlásával Istenünk szándéka válik nyilvánvalóvá előttünk. Figyelmünket óvatosan, de energikusan a realitás felé szeretné irányítani. A valóság felé, melyet hosszú időn át homály fedett. Mit mond nekünk Isten gondolatvilágunk áttörése által az élet e fontos területéről?

Kentenich atya, a Schönstatt lelkiségi mozgalom alapítója így határozza meg a házasság és a szexualitás értelmét: „a házastársi aktus (értve ezalatt nő és férfi intim kapcsolatát a házasságban) tökéletes és kölcsönös odaajándékozás és elfogadás”.

Kentenich atya a házastársak testi találkozását tökéletes, kétoldalú egymásnak ajándékozásnak és kölcsönös elfogadásnak nevezi. A házastársi aktusban, a teljes nemi egyesülésben a férfi és a nő tökéletesen odaajándékozza magát a másiknak, és egyben tökéletesen elfogadják egymást. Ebben az egyszerű megfogalmazásban együtt látható a nemi kapcsolatnak és tulajdonképpen a házasságnak az értelme. Itt elsősorban nem a testről van szó, hanem két emberről, akik önmagukat a másiknak ajándékozzák, és egymást elfogadják. Úgy gondolunk erre az eseményre, mint két ember között lejátszódó folyamatra, akik szellemi lények, szabadok, egyéniségek, és akik képesek szabadon rendelkezni önmaguk felett. Egyikük azt mondja a másiknak: odaajándékozom magam Neked; elfogadlak Téged teljesen olyannak, amilyen vagy, fenntartás és korlátok nélkül. Nem szabad feltételeket szabni! Nem mondom: akkor fogadlak el, ha… Hanem elfogadlak egyszerűen olyannak, amilyen vagy! Boldog vagyok, hogy létezel!

[…]

Időt szakítunk magunknak, hogy egymással lehessünk. Nem beszélünk sokat. Egyszerűen csak együtt vagyunk, és átéljük a másik közelségét. A lelkünk eközben nem feltétlenül igényli a külső közelséget is. Előfordulhat, hogy telefonon lépünk kapcsolatba, és így tapasztaljuk meg a lelki közelséget. A nagy külső távolság ellenére is létrejöhet a lelki kapcsolat azzal az áramlattal, mely két ember között kialakul. Időt szakítunk rá, és odaajándékozzuk a társunknak a teljes jóakaratunkat. Jót akarok Neked! Azt szeretném, hogy jó dolgokban legyen részed! Örülök, hogy itt vagy! Jót teszel nekem! Fontos vagy nekem! Maradj velem!

Ahogy szavaink hangzanak, melyeket szívünk sugall, érezzük az áramlatot, mely a másiktól jön. És elidőzünk nála.

Ezen a területen a nők általában erősebbek, mint a férfiak. Ezért egy nő számára nagy jelentősége van annak, ha a házastársi nemi találkozás egy intenzív lelki összekapcsolódással is párosul. Egy nőnek fontos, hogy a férje időt szakítson a számára, hogy hosszasan elidőzzön nála, gyengédségben vele maradjon. A gyengédség a lelki összekapcsolódás kifejező eszköze. És a gyengédség a „gyenge” szóból származik.

[…]

Krisztus cselekszik bennünk, működik általunk, ő mozgat minket. Eszközeiként használ bennünket. Az egyház meggyőződése, hogy Krisztus maga működik testének egyes tagjai, részei által. Persze, hogy ez nem minden keresztény magától értetődő életérzése! Sokáig fog tartani, amíg ez az igazság belénk fészkeli magát. Beállítjuk magunkat erre a nagy igazságra. Amikor odafordulunk egy másik emberhez, hogy egy jó szót szóljunk hozzá; ha segítséget nyújtunk valakinek, akkor a Szentlélek hordoz minket, Jézus Krisztus szelleme segít a jó ügy véghezvitelében. És így van ez akkor is, amikor a szerelemben egyesülünk a társunkkal.

 • Szexualitás és házasság
 • A házasság felbonthatatlan
 • A test beszéde
 • Gyengédség
 • Szellemi összetartozás
 • Lelki közelség 
 • Belemegyünk egymás kívánságaiba
 • Önmagunk maradunk
 • Érzéki szerelem
 • A testi szerelem
 • Isten jelen van szerelmünkben
 • Szerelmünk gyümölcse: a gyermek
 • Természetes fogamzásszabályzás: út a még nagyobb szeretethez
 • A házastársi szexualitás mint a szentség útja

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

 

Mit vettek még, akik ezt vették?

Stift Z. Angelico: Matrica

Stift Z. Angelico

Matrica
Angelico MTC-004

10 Ft

Stift Z. Angelico: Matrica

Stift Z. Angelico

Matrica
Angelico MTC-005

10 Ft

Stift Z. Angelico: Matrica

Stift Z. Angelico

Matrica
Angelico MTC-002

10 Ft

Stift Z. Angelico: Matrica

Stift Z. Angelico

Matrica
Angelico MTC-007

10 Ft

A kosár tartalma

Belépés           Regisztráció

Cimkék

Hitébresztő Blog

Igehirdetésem (július 1. 11:29)

Párbeszéd hit és értelem, vallás és tudomány között (június 24. 12:32)

Merj imádkozni! (június 16. 10:11)

Vándorlásunk társa lett (június 8. 9:07)

A pünkösd misztériuma (május 27. 14:37)

további bejegyzések...

Aktuális ajánlataink

Andrej Tarkovszkij: Nosztalgia

Andrej Tarkovszkij

Nosztalgia

2990 Ft

Simon András: Könyvjelző

Simon András

Könyvjelző
SA-1425

120 Ft

Simon András: Borítékos képeslap (SA-1443)

Simon András

Borítékos képeslap (SA-1443)

200 Ft