A gyermek, aki Istenre mutat

Szerző: Anselm Grün & Jan Uwe Rogge

Kategória: Család, házasság
ISBN szám: 978-615-51472-5-8
Kiadó: JEL Könyvkiadó
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 260
Méret: 141x197 mm
Kötés: puhafedeles

2100 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

E könyvben a modern családok számára is lényegbevágó kérdésről, a nevelésről esik szó. Két alapfelfogás találkozik egymással: Anselm Grün meggyőződése a tökéletlenségről mint életelvről és Jan-Uwe Rogge véleménye, miszerint a helyes nevelés nem létezhet. 

Egy olyan korban ugyanis, amelyet az a vágy jellemez, hogy mindent tökéletesen csináljunk, a szülők csak akkor tudnak gyermekeiknek tartást adni és belső értékeket közvetíteni, ha gyengeségekkel és hibákkal rendelkező emberekként értelmezik magukat.

A szerzők fellépnek azon elképzelés ellen, mely a nevelés megvalósulását pusztán technikai kérdésnek tekinti, és kifejtik, hogy valódi eredményt elérni szívvel, értelemmel és bizalommal lehetséges. Szólnak az együttérzésről, az érzékenységről és a rituálékról, az együtt növekedésről, valamint a határok betartásáról, a megállásról és pihenésről, továbbá az elengedés és megtartás paradoxáról. Kifejtik, hogy a spiritualitásnak milyen hatása van a családi életre, messze a gyermekeinknek szóló úgynevezett korai fejlesztés és sikerorientáltság mesterségesen teremtett igényein túl.

A pluralitást hangsúlyozó irányzatokkal szemben az élet egyensúlyát állítják a nevelés középpontjába, amely nélkülözhetetlen az erős személyiség kialakulásához. 

Kezdetben a gyerekek Istenhez hasonlóként élik meg szüleiket, mindenhatónak tűnnek, és egyszerűen mindent tudnak. Ám már hamarosan repedések keletkeznek ezen a képen. A gyerekek megélik szüleiket behatároltságukban. A (vallásos) nevelés jó átmenetet tesz lehetővé a gyerekeknek, hogy levegyék szüleikről Isten-kivetítésüket, és nyitottá váljanak egy fölénk rendelt, abszolút biztonságra és szeretetre. Az Istenbe vetett hit segít a gyermekeknek, hogy jól feldolgozza szülei trónfosztását, s így hálásan élvezheti behatárolt szeretetüket.

[…]

Az együttérzés a kapcsolat fogalma. Érintkezésben állok a másik szenvedésében. Részt veszek benne, anélkül, hogy bevonódnék a szenvedésébe. Kapcsolatban vagyok a szenvedő gyermekkel, de összeköttetésben vagyok önmagammal is. S a kapcsolatban valami újat viszek a gyermekem szenvedésébe: erőmet, hitemet, reményemet és szeretetemet. Így át tudom változtatni a gyermek szenvedését.

[…]

Aki a gyerekeknek csak az élet pozitív, örömet okozó elemeit akarja közvetíteni és megengedni, az behatárolja a tapasztalatokat, az beszűkíti az élet sokrétűségét. A gyerekek csak akkor érzékelik a boldogságot, ha boldogtalan, ijesztő helyzeteket is éreztek és kiálltak már. Csak akkor mérik fel a félelem produktív erejét, ha önállóan megküzdöttek egy ilyen helyzettel. Akkor engednek meg maguknak agressziókat, ha ismerik annak lehetőségét, hogy ezeket konstruktív csatornákba tereljék.

 

A kosár tartalma

Belépés           Regisztráció

Cimkék

Hitébresztő Blog

Fatimai kilenced (április 24. 9:22)

Az Oltáriszentségről mesélek nektek (április 17. 12:38)

A béke imakönyve (április 10. 9:18)

Gondolatok a bérmálásról (április 3. 16:10)

Fény a sírboltból (március 6. 9:35)

további bejegyzések...

Aktuális ajánlataink

Aurelius Augustinus: Levelek a donatisták ellen

Aurelius Augustinus

Levelek a donatisták ellen

4400 Ft

Gerhard Lohfink: Ötven levél a keresztény hitről

Gerhard Lohfink

Ötven levél a keresztény hitről

2900 Ft

Karsay Eszter: Ha eleged van...

Karsay Eszter

Ha eleged van...

1480 Ft

Carlo Fiore: A fiatalok etikája 2.

Carlo Fiore

A fiatalok etikája 2.

2380 Ft