Mozart

Isten szeretetének muzsikusa

Mozart

Szerző: Nemeshegyi Péter SJ

Kategória: Életrajz
ISBN szám: 978-963-66245-8-3
Kiadó: Kairosz Kiadó
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 137

3200 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

Nemeshegyi Péter negyven évig volt misszionárius Japánban, s a tokiói Sophia Egyetem professzoraként megismertette diákjait a nyugati harmóniavilággal, Mozart csodálatos zenéjén keresztül.

Eleinte mindössze néhányan hallgatták az előadásokat, melyeken természetesen az osztrák zseni szerzeményei is felcsendültek, de hamarosan kicsinek bizonyult a terem, mely zsúfolásig megtelt fiatalokkal, akik a kinti világról elfelejtkezve, szent áhítattal hallgatták a gyönyörű dallamokat, s P. Nemeshegyi lenyűgöző előadását. Bár alig volt köztük keresztény, Mozart zenéjében meghallották Isten szeretetét.

A jezsuita szerzetes számára nem kétséges, hogy Isten különlegesen szerette Mozartot, „ezt érzékelhetjük csodálatos zenéjét hallgatva. És Mozart? Ő nagyon is szerette Istent.” Nemeshegyi Péter korabeli dokumentumokból idéz, melyek szerint Mozart Istent szerette mindenekelőtt, és „Isten után mindjárt a papa jön.” Vagyis a szintén muzsikus Leopold Mozart, aki már egészen kicsi korában felismerte fia egészen kivételes zsenijét – ne felejtsük el, hogy Mozart már ötévesen kész zeneművet komponált.

Nemeshegyi Péter számára egyértelmű, hogy a zene adomány, kegyelem, s az sem kétséges előtte, hogy Mozart teljes mértékben meg volt győződve arról, bámulatos zenei tehetségét Istentől adományként kapta. Ezért nem vált soha gőgössé és nagyképűvé, tudott szívből örülni annak, ha másoknak örömöt szerzett a zenéjével. Azt pedig orvosi kutatások bizonyítják, hogy amikor a nők áldott állapotba kerülnek, a legjobb Mozartot hallgattatni a magzatokkal, akiknek érzékelhető módon tetszik ez a zene.

A tudós jezsuita szerzetes mindezek alapján hittel vallja – „Mozart muzsikája gyógyítja és széppé teszi a lelket…” –, és arra kéri hallgatóságát és az olvasókat: „Próbáljatok ti is ennek a zenének a csodálatos világával együtt élni és életünket zenévé alakítani, amennyire lehet… Bárcsak bennünket is elvarázsolna ez a zene. Több lenne a világban a jóság és a szeretet.”

Nemeshegyi Péter Mozartról tartott előadássorozata önmagában is hatalmas élmény. A kötet színvonalát még jobban emeli, hogy CD-mellékletet is tartalmaz, 167 perces válogatást Mozart Istentől megáldott zenéjéből

 

Mit vettek még, akik ezt vették?