Kiút a depresszióból

Szerző: Anselm Grün OSB

Kategória: Lelkiség
ISBN szám: 978-963-96706-2-4
Kiadó: Jel Könyvkiadó
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 181
Méret: 123x197 mm
Kötés: puhafedeles

1900 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

„Ez a könyv nem csak egyszerűen megismétli, amit már a depresszióról leírtak. Inkább mindaz, amit már tudunk, egyfajta háttért képez, amely alapján tudatosan a Biblia és a lelki hagyomány felé fordulok. A pszichiátria és a pszichoterápia a depresszió kezelését szolgáló lehetőségeikkel ösztönzést adtak nekem, hogy utakat keressek a Bibliában és a lelki hagyományban arra, hogyan tudnánk közeledni önmagunk felé egy másik szinten, azaz lelki szinten. Tehát a Bibliából szeretnék kiindulni, de figyelembe veszem a sivatagi atyák hagyományát is, azokét a korai szerzetesekét, akik számára a Krisztus utáni negyedik században fontos volt a szomorúság és csüggedtség témája.

Ezért ezzel a könyvvel bátorítani szeretném az olvasókat, hogy nézzenek szembe szomorúságukkal, kétségbeesésükkel és depressziójukkal, vizsgálják meg azokat, béküljenek ki velük, kérdezzék meg tőlük értelmüket, és helyezzék magukat depressziójukkal együtt Isten szeretetébe, abban a reményben, hogy Isten szeretete feloldja a dermedtséget, és fényével bevilágítja a belső sötétséget.”

Anselm Grün

A gyógyulás első lépése abban áll, hogy Jézus együtt érez a depressziós emberrel. Az együttérzés azonban nem válhat túlzott gondoskodássá. Különben a depresszió még inkább megszilárdul. A depressziós magatartás a rokonokban gyakran „kímélő együttérzést” vált ki, „ami a depressziós emberek hosszú távú fejlődésére nézve kockázatot jelenthet, ha az együttérzés marad az egyetlen nyereség, amely a depressziósok számára elérhetőnek tűnik”.11 Az együttérzés a terapeuta számára is annak kockázatává válhat, hogy ő is depressziós lesz. Együtt kell éreznie depressziós páciensével, belé kell éreznie. De szüksége van egy határra, hogy meg tudja őrizni saját erőforrásait.

[…]

A francia gondolkodó, Gabriel Marcel, aki kifejlesztette a remény filozófiáját, úgy véli, hogy az optimisták elfordulnak a világban lévő boldogtalanságtól és gonosztól. Csak nagyon beszűkülve észlelik a világot. Kizárnak minden kellemetlent. A remény valami más. Aki remél, tudatában van az élet tragikumának keménységével és veszteségélményeivel együtt. De nem reked meg a sorsa felett érzett kétségbeesésben. A remény kiutat mutat neki.

[…]

Ha az emberek mélyen benne vannak depressziójukban, úgy érzik magukat, mintha egy sötét gödörben lennének. És ezt a sötét gödröt nem lehet bevilágítani jámbor gondolatokkal. Úgy tűnik, hogy ezen emberek imái, istenbizalmuk és lelki vágyaik egészen eddig a mélységig zuhant. Ők úgy érzik, hogy el vannak vágva Istentől. Hogyan kezeljük tehát depressziójukat lelkileg? Ha a sötét gödörben ülnek, nem tudnak imádkozni. Az egyetlen út, ami maradt nekik, ha arra emlékeztetik magukat, hogy ott lenn is, ahol csak üresség van, Isten megtartja őket.

 

Mit vettek még, akik ezt vették?