Bibliai kézikönyv gyerekeknek

Szerző: Terry Jean & Carol J. Smith
Szerkesztő: dr. Tim Dowley

Kategória: Gyermek
ISBN szám: 978-963-28867-6-3
Kiadó: Harmat Kiadó
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 240
Méret: 168x228 mm
Kötés: puhafedeles

4900 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

Ha még nem olvastad a Bibliát, kezdd el! Ez a kézikönyv lesz a kalauzod. Aki repülőgépből néz ki, látja az alatta elterülő vidéket. Felemelkedik a részletek fölé, a táj egészét szemléli. Ezt a rálátást kínálja ez a kötet. Bemutatja a Bibliában található történeteket és gondolatokat, megismertet a Szentírás legfőbb szereplőivel. Összefoglalja a Biblia minden könyvének lényegét, segít átlátni a szerkezetét. Térképek, makettek, fényképek és rajzos illusztrációk támogatják a szöveg megértését.

JÓNÁS KÖNYVE

A zsidó nép nehezen tanulta meg, hogy engedelmeskednie kell Istennek. Miután ezt mégis elfogadta, azt nem volt képes megérteni, miért szeret Isten más népeket is. Jónás könyve arról szól, milyen nehezen fogta fel Jónás, hogy Isten mindenkit szeret.

Ez az egyetlen olyan prófétai könyv, amely többet mond a prófétáról, mint az általa közvetített üzenetről. Jónás volt az első zsidó próféta, akit Isten egy nemzsidó országba küldött. Az északi királyság, Izráel prófétája volt. Az Úr Ninivébe, a nagy Asszír Birodalom fővárosába küldte őt.

Az asszírok nem voltam valami kellemes emberek. Csupa vad és kegyetlen harcos. Amikor Isten azt mondta Jónásnak, hogy Ninivébe kell mennie, hogy ott prédikáljon, Jónás inkább az ellenkező irányba indult el.

Jónás megpróbált a lehető legmesszebbre jutni, de még a Földközi-tengeren hajózva sem tudott elrejtőzni Isten elől. Miután Isten megbüntette engedetlenségéért, Jónás megbánta bűnét, és megtette, amit az Úr kért.
Jónás megtanulta, hogy az isteni megváltás mindenkire vonatkozik, aki megbánta bűneit, és hisz Istenben.

 

ÁTTEKINTÉS

Jónás elhívása és menekülése (1)
Isten megkéri Jónást, menjen Ninivébe, de Jónás az ellenkező irányba szökik. A viharos tengeren Jónást a vízbe dobják a hajóról, és egy hatalmas hal menti meg.

Jónás imája (2)
Jónás köszönetet mond, és dicsőíti Istent, amiért megmentette, a hal kiköpi őt a partra.
Prédikáció Ninivében (3)
Jónás szót fogad Istennek, és prédikál Ninive lakóinak.

Jónás csalódása (4)
Ninive lakói megbánják bűneiket, azonban Jónás csalódik, amikor Isten nem bünteti meg őket.

 

GYAKORI KÉRDÉSEK

K: Miért nem akart Jónás Ninivében prédikálni?
V: Ninive lakói Izráel kegyetlen ellenségei voltak. Jónás gyűlölte őket. Ugyanakkor tudta, hogy Isten irgalmas és jó, és nem akarta, hogy Ninive népe megbánja bűneit, mert akkor Isten bizonyára megbocsát nekik. Jónás azt akarta, hogy gonoszságukért elnyerjék méltó büntetésüket.

K: Hogy nyelhette le Jónást egy hal?
V: A halat Isten küldte, hogy megmentse Jónást a vízbe fúlástól, Valójában a hal válasz volt Jónás imáira. A hal vitte ki Jónást a tenger közepéből a partra.

[…]

JÁNOS EVANGÉLIUMA

Aki azt mondja, Jézus sosem állította, hogy ő Isten, bizonyára nem olvasta János evangéliumát. János egyike volt azoknak a tanítványoknak, akik a legközelebb álltak Jézushoz.

János  több időt töltött jézussal, mint bárki más. Jézus legközelebbi barátaihoz tartozott, és azoknak a csodáknak is szemtanúja volt, amelyeket csak kevesen láttak. Látta Jézus megdicsőülését a hegyen, hallotta, amint az Atya Isten ezt mondta: „Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm, őt hallgassátok!” (Máté 17,5). János üzenete egyértelmű: Jézus Isten fia.

János tudatja olvasóival, hogy Jézus a kezdetektől fogva Isten Igéje volt. Jézus az atyától különálló személy és Isten. Jézus a Teremtője minden létezőnek.
János beszámol arról, mit tanított Jézus magáról. Amikor Jézus saját magáról beszélt, azokat a szavakat használta, amelyeket Isten az Ószövetségben. Így beszélt: „Én vagyok az élet kenyere… a világ világossága… az ajtó… a jó pásztor”. Azt mondta az embereknek, hogy ő az, aki eleget tud tenni legmélyebb szükségleteinek. Ő az egyetlen, aki megbocsáthatja a bűneiket, és beviheti őket Isten országába.

János ott volt a keresztnél, amikor Jézus meghalt. Egyike volt az elsőknek, akik látták az üres sírt, miután Jézus feltámadt.
Ha valaki tudni akarja, kicsoda Jézus, János evangéliumában egy szemtanú vallomását olvashatja.

 

ÁTTEKINTÉS

A testté lett Ige (1,1-18)
János evangéliuma gyönyörű, szinte költői bevezetéssel kezdődik, amely Jézus gyökereit visszavezeti magához Istenhez. János célja az volt, hogy bizonyságot tegyen arról, hogy Jézus Isten Fia.

Jézus felfedi, kicsoda ő (1,19-6,71)
Jézus felfedi kilétét azáltal, hogy tanítványokat hív el, csodákat tesz, a vízen jár, kiűzi a kereskedőket a templomból, valamint azáltal, amit a samáriai asszonynak és Nikodémusnak mond.

Jézus és a zsidók (7-12)
Jézusnak volt néhány ellensége a zsidó vezetők között. Mégis próbálta megmagyarázni nekik, hogy azért jött, hogy rajtuk segítsen. Lázárt feltámasztotta a halálból.

Jézus tanítványai (13-17)
Jézus egyedül van tanítványaival. Tanítja őket, és elfogyasztja velük utolsó vacsoráját.

Jézus meghal és feltámad (18-21)
Júdás elárulja Jézust, akit letartóztatnak. Keresztre feszítik, meghal és eltemetik. Ezután feltámad a halálból, és mielőtt visszatérne a mennybe, találkozik követőivel.

 

GYAKORI KÉRDÉSEK

K: Mit jelent a „megdicsőülés”?
V: Jézus hirtelen másképp nézett ki. „Színeváltozás”-nak is szokták mondani. Bár Jézus Isten volt, a földön az emberek nem látták isteni dicsőségét. De amikor megdicsőült, arca fénylett, mint a nap, ruhája pedig fehéren világított. Isteni dicsfénye ragyogott ekkor. János volt az egyik tanítvány, aki látta Jézus megdicsőülését.

K: Ha Mózes első könyve azt mondja, hogy Isten teremtette a világot, hogy lehet Jézus a Teremtő?
V: Úgy, hogy Jézus Isten.

K: Miért nem mesél el János mindent, amit Jézus tett?
V: Egyik evangélista sem meséli el Jézus összes tettét. De mindnyájan olyan képet adnak róla, amelyből megtudhatjuk, hogy ő Isten Fia, a Messiás.

 

A kosár tartalma

Belépés           Regisztráció

Cimkék

Hitébresztő Blog

Fatimai kilenced (április 24. 9:22)

Az Oltáriszentségről mesélek nektek (április 17. 12:38)

A béke imakönyve (április 10. 9:18)

Gondolatok a bérmálásról (április 3. 16:10)

Fény a sírboltból (március 6. 9:35)

további bejegyzések...

Aktuális ajánlataink