Cigány népismeret

Te del o Del baxt!

Cigány népismeret

Szerző: Székely János

Cimkék: Székely János

Kategória: Egyéb
ISBN szám: 978-963-36170-2-1
Kiadó: Szent István Társulat
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 128
Méret: 140x205 mm
Kötés: puhafedeles

990 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

Kedves cigány testvérem!

Ez a könyv neked szól, a cigányság múltjáról, értékeiről, hibáiról, szenvedéseiről. Neked üzen ez a könyv Jézus örömhíréről, a hitről! Fogadd azzal a szeretettel és nyitottsággal, amellyel leírni próbáltam.

 

Kedves nem cigány olvasó!

Neked is szól ez a kedves írás. Lehet, hogy ha megkérdeznék tőled, hogy hány híres embert ismersz, aki cigány volt, egyet sem tudnál mondani. Lehet, hogy nem sok fogalmad van arról, honnan és mikor érkeztek meg a cigányok Európába, milyen hagyományaik, szokásaik vannak, mennyi üldözésen, népirtáson mentek már keresztül. Csak azt tudjuk szeretni, akit ismerünk. Én úgy szerettem meg cigány testvéreinket, hogy ellátogattam az otthonaikba, megismertem a gyerekeket, az öregeket, együtt énekeltünk. Ez a kis könyv egy ilyen látogatásra hív. Isten hozott!

A bűnözés, ahogyan láttuk a cigányság történelmében, nem járható út. Óriási károkat okozott a múltban is a cigányságnak. Ezt a zsákutcát a leghatározottabban el kell utasítani. A szülő akkor neveli felelősen, szeretettel a gyermekét, ha képes őt ettől a zsákutcától távolt tartani, elriasztani. A közbiztonság létérdeke. Sajnos az utóbbi évtizedekben egyes politikai erők a magyarországi cigányságot gyakran csak szavazatszerzésre használták fel. A reális problémáikon (munkanélküliség, oktatás) alig javítottak. Sokszor a cigányok és nem cigányok közötti feszültség fenntartása is hasznos politikai fogás volt a szavazatszerzésre.

A magyarországi cigányság legszegényebb része alig 60 éve került igazán közeli kapcsolatba a nyugati civilizációval. Addig vagy vándor életmódot folytattak, vagy a települések szélén, telepeken, sokszor óriási szegénységben, igen mostoha körülmények között éltek. Alig 60 éve kezdték azt tanulni, hogy mi az idő, a munkahely, az írás-olvasás, a tisztálkodás, a magántulajdon. Egyesek azt a hibát követik el, hogy elvárják a 60 éve letelepülőktől, hogy azonnal megtanulják mindazt, amit mások évtizedek óta tanultak. A cigányság integrációjához igen sok türelem, és bizalom kell.

Az integráció nem asszimilációt jelent. A cigányságnak joga és feladata megőrizni az identitását, értékeit, sajátos kultúráját. Ebben nagy szerepe van a cigány értelmiségnek, és az egyházaknak is. Ezekből a sajátos értékekből sokat meríthet a többségi társadalom is.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

 

Mit vettek még, akik ezt vették?

A kosár tartalma

Belépés           Regisztráció

Cimkék

Hitébresztő Blog

Fatimai kilenced (április 24. 9:22)

Az Oltáriszentségről mesélek nektek (április 17. 12:38)

A béke imakönyve (április 10. 9:18)

Gondolatok a bérmálásról (április 3. 16:10)

Fény a sírboltból (március 6. 9:35)

további bejegyzések...

Aktuális ajánlataink

Marosfalvi Antal: Könyvjelző

Marosfalvi Antal

Könyvjelző
Szent Kvirin

50 Ft

Luigi Guglielmoni & Fausto Negri: Munka és ünnep az Eucharisztiával

Luigi Guglielmoni & Fausto Negri

Munka és ünnep az Eucharisztiával

900 Ft