Az öregkor reménysége

Levelek öreg barátaimnak

Az öregkor reménysége

Szerző: Faághy Richárd

Kategória: Lelkiség
ISBN szám: 978-963-69664-7-8
Kiadó: Szent Gellért Kiadó és Nyomda
Kiadás éve: 2019
Oldalszám: 142
Méret: 115x165 mm
Kötés: puhafedeles

1800 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

Az öregedés művészete abban áll, hogy ne azt nézzük, mit vesz el tőlünk az öregség, hanem arra tekintsünk, amit meghagy nekünk.

„Az öregség az ember életének legértékesebb része. Ugyanis ez áll a legközelebb az örökkévalósághoz”

(Jean Vanier)

Hányan visszasírják a hajdanvolt napokat, a régi szép időket! – Kérdezzél csak rájuk, kérdezz rá arra a „boldog” időszakra, hogy igazán szépek voltak-e azok a régi idők! Mire a ma múlttá lesz, nem fognak az akkoriak a máról, mai napjainkról is mint „boldog időkről” beszélni? Hitelesen tájékozódhatunk a mindenkori boldog időszakokról, ha bepillantunk az adott korba, belelapozunk az akkori újságokba, könyvekbe. Meglepődve tapasztaljuk majd, hogy nem mindenki számára volt egészen az… A boldogságról kialakított képünk szintén annyiféle, ahányan vagyunk. A régiek hagyták ránk azt a mondást is, hogy az idő mindent megszépít. Kedves Öreg Barátom, erről te se feledkezzél el!

[…]

Kedves Öreg Barátom!

Ha életed korábbi éveire visszatekintesz, láthatod vágyaidat – azóta már azok beteljesülését vagy éppen megvalósulatlanságát is –; amelyek testi erőd és földi vagyonod gyarapodását célozták. Őszinte önvizsgálattal fölfedezheted: sokszor gondoltak, Istennek az a feladata, hogy kívánságaidat teljesítse. Isten nem is fukarkodik ajándékaival, s ezekkel el is halmozna minket, ha alkalmasak lennénk azok befogadására. Mert ha nem vagyunk készek ajándékait az Ő akarata szerint használni, akkor nem teljesíti kívánságunkat, hiszen még önzőbbé válnánk.

Jézus azt tanácsolja, hogy amikor imádkozunk, ne szaporítsuk a szót, mint a pogányok, akik azt gondolják, a sok beszédükért nyernek meghallgatást (Mt 6,7). Mondja ezt azért, mert sokszor nem elég jól imádkozunk, nem elég kitartóan, vagy éppenséggel imádság helyett fölöslegesen és üresen fecsegünk. Jézus nemcsak a legszentebb imádságra tanított meg minket, hanem saját példáján keresztül is adott útmutatást, bátorítást. Ő így imádkozott áldozatvállalásának csúcspontján: Atyám! Ha akarod, vedd el tőlem ezt a kelyhet, de ne az én akaratom legyen, hanem a tiéd. (Lk 22,42) S amikor az elhagyatottság érzése vette körül, akkor imáit és könyörgéseit nagy kiáltással és könnyhullatással bemutatta annak, aki megszabadíthatta őt a haláltól; és meghallgatást is nyert hódolatáért. (Zsid 5,7)

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

 

Mit vettek még, akik ezt vették?