Mélyből forrásozó lelkiség

Szerző: Anselm Grün & Meinrad Dufner

Kategória: Lelkiség
ISBN szám: 978-963-92268-8-3
Kiadó: Bencés Kiadó
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 128
Méret: 102x185 mm
Kötés: puhafedeles

1890 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

A lelkiség történetében létezik magasból építkező, és létezik mélyből forrásozó lelkiség. A magasból építkező lelkiség eszményképeknek akar megfelelni. A mélyből forrásozó lelkiség azt jelenti, hogy Isten nemcsak a Bibliában és egyháza által szól hozzánk, hanem önmagunkon, gondolatainkon és érzelmeinken, testünkön és álmainkon, sőt sebzettségünkön és vélt gyengeségeinken át is. Az igazi ima a szerzetesek szerint nyomorúságunk mélyéből száll fel, nem pedig erényeinkből. A mélyből forrásozó lelkiség az alázatosság útja.

Filippieknek írt levélben idéz: „… kiüresítette magát, szolgai alakot öltött, és hasonló lett az emberekhez. …Megalázta magát és engedelmeskedett mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig. Ezért Isten felmagasztalta.” (Fil 2,6–9) A korai keresztények a megváltás lényegét az emberi létbe való alászállásban és az egez fölé emelkedésben látták. Egyre újabb képekben dicsérték Isten alászállását az emberekhez és megalázkodását egészen a rabszolgasorig. Ebben látták az isteni szeretet kifejeződését, amely Krisztus előtt elképzelhetetlen volt gondolkodásunk számára. Krisztus alászállása, önkiüresedése (kenószisz) a feje tetejére állította az Istenről és az emberről alkotott fogalmainkat. Egyidejűleg ez lett életünk példaképe. Pál olyan magatartásra buzdít bennünket, amely Krisztus alászállásában fejeződik ki: „Ugyanazt a lelkületet ápoljátok magatokban, amely Krisztus Jézusban volt.” (Fil 2,5)

[…]

Akkor a betegség arra kényszerít, hogy letegyük a fegyvert, és kapituláljunk Isten előtt. Nem is olyan könnyű egy betegségben Istenre hagyatkoznunk. Túl gyakran hódolunk a magasból építkező lelkiségnek, amely el akarja hitetni velünk, hogy ha helyesen élünk, tulajdonképpen nem lenne szabad betegnek lennünk. Túl erős bennünk a becsvágy, hogy úrrá legyünk a betegségen. És igen gyakran támad az az érzésünk, hogy valamit rosszul csináltunk, hogy vétkesek vagyunk saját betegségünkben. Ilyenkor fel kell hagynunk a betegség okának keresésével és a bűntudattal, és egyszerűen hagyni kell, hogy belezuhanjunk Istenbe. Isten gyakran teljesen másképp vezet minket, mint ahogy mi elképzeljük. A betegségben az érthetetlen istennel találkozunk. Ott fel kell adnunk minden istenről és önmagunkról alkotott elképzelésünket, hogy átadhassuk magunkat a valóságos Istennek, aki keresztülhúzza minden tervünket és elképzelésünket, hogy teljesen megnyisson önmaga számára.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

 

Mit vettek még, akik ezt vették?