Böjt

Szerző: Anselm Grün

Cimkék: Húsvét

Kategória: Lelkiség
ISBN szám: 978-963-92263-8-6
Kiadó: Bencés Kiadó
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 96
Méret: 104x186 mm
Kötés: puhafedeles

1890 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

Az utóbbi években az orvostudomány és a meditációs gyakorlatok újra felfedezték a böjtöt. Anselm Grün könyve abban segít, hogy keresztényként úgy tekintsük ezt a gyakorlatot, mint hitünk és imádságunk egyik fontos kifejezési formáját. Ezért emlékeztet a szerző arra, hogy a böjt nem öncél, hanem a lelki aszkézis jól bevált eszköze, a testtel és lélekkel végzett imádság egyik legősibb és legátütőbb módja.

Aki azért böjtöl, hogy ezáltal elnyerje az emberek elismerését, nem tapasztalja meg a böjt pozitív hatásait. A böjt nem változtatja meg őt, nem teszi szabadabbá és áthatolhatóbbá Isten számára. Nem teszi őt emberibbé, ha elnyomja magában az „állatot”. Ellenkezőleg, az ösztönei fölötti uralma ellenére ő maga változik olyan állattá, amely elnyeli a testvéreket azáltal, hogy lekezeli őket, hogy uralkodik fölöttük és gyalázza őket. Az ösztönök nincsenek megszelídítve, csak elnyomva, és anélkül, hogy észrevenné, áthelyezte őket az emberi kapcsolatok síkjára. Annak próbája, hogy helyesen böjtölök-e, az, hogyan bánok másokkal, s főleg hogyan beszélek másokról. Ha rosszat mondok másokról, semmit nem értettem meg a böjt értelméről. Akkor jobb lenne, ha nem böjtölnél: Jobb húst enni és bort inni, mint gyalázkodó beszéd révén a testvérek húsát enni.

[…]

További problémát jelentenek a böjtöléskor fölmerülő gondolatok: bosszúság, rossz hangulat, ingerlékenység, kedvetlenség, vágyak és szükségletek. Hogyan bánok ezekkel? Először is, nem szabad elnyomnom őket. A felszín alól az merül föl, ami bennem van. Ezzel ki kell békülnöm. meg kell vizsgálnom ezeket a gondolatokat abból a szempontból, hogy mit mondanak rólam. Ki vagyok valójában? Melyek a legmélyebb vágyaim és kívánságaim? Hol vagyok a legmélyebben megsebezve? Hol vagyok beteljesületlen és elégedetlen? Mi tud kihozni a sodromból? Ha ilyen szempontból vizsgálom a böjtöléskor felmerülő gondolatokat és hangulatokat, akkor a böjt megfelelő esély lesz arra, hogy jobban megismerjem önmagamat, és valamivel jobb összhangba kerüljek magammal. Csak akkor válok magammal eggyé, ha elfogadom mindazt, ami bennem van. A böjt sok mindenre ráébreszt, amit puszta gondolkodás révén nem látnék meg. A böjt fellazítja a lelki struktúrát. Átvilágítja bensőmet, s napvilágra hoz minden olyan gondolatot, amelyek – különféle hárításaimnak köszönhetően – másként nem kerülnének felszínre.

 

Mit vettek még, akik ezt vették?

Anselm Grün & Susanne Türtscher: A természet gyógyító ereje

Anselm Grün & Susanne Türtscher

A természet gyógyító ereje

3135 Ft

Anselm Grün: Mindenkinek van egy angyala

Anselm Grün

Mindenkinek van egy angyala

1700 Ft

Anselm Grün: Életet fakasztó vezetés

Anselm Grün

Életet fakasztó vezetés

1890 Ft

Anselm Grün: Az egészség mint lelki feladat

Anselm Grün

Az egészség mint lelki feladat

1890 Ft