A tőke

Szerző: Reinhard Marx

Kategória: Egyéb
Kiadó: Szent István Társulat
Oldalszám: 272

2650 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

„Egyház és politika – feszültségekkel teli kérdéskör! Jó egyáltalán, ha egy püspök gazdasági és politikai kérdésekben is megyilatkozik? Illetékes lehet-e ezen a területen? Reinhard Marx, kötet szerzője könyvében mindezen kérdésekre határozott igennel felel.

A Katolikus Egyház társadalmi tanítása éles ellentétben áll Karl Marx tanaival, és olyan társadalometikai üzenetet hordoz, mely végső soron magából az evangéliumból fakad. Az érsek tudatosan és kifejezetten épít a Karl Marx és saját személye között húzódó párhuzamokra és elismeri, hogy névrokonát a szovjet kommunizmus összeomlása után túl hamar temette a nyugati közvélemény, ráadásul a napjainkban tapasztalható gazdasági és pénzpiaci krízis mintha az ő nézeteit igazolná. Mindez azonban csak látszólagos. A főpásztor könyvében hangsúlyozza, hogy igazságosság, szolidaritás és emberiesség nélkül a kapitalizmusnak sem erkölcse, sem pedig jövője nem lehet.

A Katolikus Egyház társadalmi tanítása szilárd alapot szolgáltathat egy emberséges gazdasági rend felépítéséhez, bár a kötet nem tartalmaz kész megoldásokat, mégis iránytűként szolgálhat a kapitalizmus jövőjéről szóló vitában, amelyet társadalmi szinten minél hamarabb kell kezdeni.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!