Szent Imre imafüzet

Kategória: Imakönyv, imafüzet
Kiadó: Szent Maximilian Lap- és Könyvkiadó
Oldalszám: 32
Méret: 105x148 mm
Kötés: puhafedeles

250 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

Szent István királynak és Boldog Gizella fiaként született 1007-ben Székesfehérvárott. Szüleinek a hagyományok és a Képes Krónika szerint több gyermekük is volt, azonban nagyobbrészt már kiskorukban meghaltak. A nevét is csak kettőnek ismerjük: volt egy Ottó nevű fiuk, aki 1000 előtt született, a másik fiú, Imre nevét anyai nagybátyjától, Szent II. Henrik német császártól vette (Henricus, Enricus, Emreh, Imre).

Hétéves korától Szent Gellért nevelte életszentségre, és oktatta korának tudományára. Elvégezte az akkori kor iskolafokozatait, megtanult latinul, az anyjától valószínűleg németül is. Nem kétséges, hogy az uralkodó, hadvezér, diplomata Szent István az ő trónjának várományosát is uralkodónak, hadvezérnek és diplomatának nevelte.

A másik hagyományt az anyatejjel szívta magába: anyja, Gizella, maga is szentéletű Boldog, a regensburgi udvar szent levegőjéből jött, ahol már akkor egy császári szent család élt és szentelte meg az uralkodás német hagyományait. Tizenöt éves korában atyja vette maga mellé. Huszonhárom évesen befejezettnek látta nevelését.

Uralkodásra termettségét bizonyítja, hogy 1030-ban II. Konrád német császár Magyarország elleni hadjáratát Imre verte vissza Győrnél. Mint jövendő uralkodótól elvárták, hogy rangjának megfelelő házasságot kössön, s biztosítsa a dinasztia további fennmaradását.

Atyja kívánságára házasságra lépett, szűzi tisztaságát mégis megőrizte, élete így lett jel és példakép. Nem tudjuk feleségének kilétét, csak annyi bizonyos, hogy szűzi házasságban éltek egymással. A királyi udvarban is az imádság, a rejtettség és a teljes lemondás szentje lett. Kegyelmi sugallatra a legkedvesebbet, teljes lelki és testi tisztaságát ajánlotta fel Istennek.

1031-ben István király, fia megkoronázására készült, hogy trónját és országában a kereszténység zsenge vetését a jövő számára biztosítsa. Ebben az ünnepélyes hangulatban jött a szomorú hír: Imre herceget vadászat közben egy feldühödött vadkan halálra sebezte, és sebeibe 1031. szeptember 2-án belehalt.

Szent László király Szent Imrét atyjával, Istvánnal és nevelőjével, Szent Gellért püspökkel 1083-ban oltárra emeltette. Azóta példaképe a magyarságnak, elsősorban a magyar ifjúságnak.

 

  • Szent Imre élete
  • Szent Imre legendájából
  • Részlet Szent István intelmeiből
  • Elmélkedések
  • Imák Szent Imre herceghez
  • Fohászok
  • Pannonhalmi legenda
  • Énekek Szent Imréről
  • Himnuszok Szent Imréről
  • Versek Szent Imréről

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

 

Mit vettek még, akik ezt vették?