Az egyházi latin nyelv alapjai

Szerző: John F. Collins
Szerkesztő: Szilágyi Csaba

Kategória: Egyéb
ISBN szám: 978-963-27798-2-9
Kiadó: Szent István Társulat
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 544
Méret: 160x240 mm
Kötés: puhafedeles, kartonált

5500 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

JOHN F. COLLINS Az egyházi latin nyelv alapjai című tankönyve elsősorban a Vulgata, Szent Ambrus, Ágoston, Tamás stb. latinsága alapján tanítja a latint 35 leckében. A leckék felépítése a nyelvtani alapok megtanításával kezdődik, ezt követi a szószedet és azok egyes magyarázata, majd feladatok jönnek, utána gyakorlatok: fordítás latinról magyarra, illetve találkozhatunk magyarról latinra fordítandó mondatokkal is. A 21. leckétől már összefüggő rövid olvasmányokkal, így például újszövetségi szövegekkel is találkozhatunk.

A könyv második részében található további olvasmányok (a szentmise latin szövege, hosszabb evangéliumi részletek, himnuszok, tanítóhivatali rendelkezések stb.) pedig a megtanult tudás elmélyítésére szolgálnak. Jelentős érdeme a tankönyvnek, hogy a latinban jelentkező héber és görög hatásokat is magyarázza. Collins nem titkolt célja, hogy az egyházi latin tanításával segíteni szeretné az újszövetségi görög nyelv tanulását, mint a "testvérnyelvét" a latinnak. A könyv végén az alaktant összefoglaló táblázatok segítenek összefüggően látni a tanultakat. Latin-magyar, magyar-latin szószedet, illetve tárgy-és névmutató zárja a tankönyvet.

Collins könyvének magyar kiadásával szeretnénk az alapvető egyházi latin nyelv megtanítását segíteni, hogy annak elsajátítása után a szentírási, kánonjogi, liturgikus, vagy skolasztikus filozófiai szöveget bárki meg tudja érteni. A könyv alkalmas önálló nyelvtanulásra is.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

 

Mit vettek még, akik ezt vették?