Jezsuiták Magyarországon

A kezdetektől napjainkig

Jezsuiták Magyarországon


Szerkesztő: Szokol Réka & Szőnyi Szilárd

Kategória: Történelem
ISBN szám: 978-963-442-0361
Kiadó: Jezsuita Kiadó
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 636
Méret: 215x267 mm
Kötés: keménytáblás, cérnafűzött

7400 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

Részletes könyvajánló

Hogyan vetette meg a lábát a három részre szakadt Magyarországon a Jézus Társasága még a rendalapító Loyolai Szent Ignác életében? Hol hoztak létre a jezsuiták iskolákat, mi módon lettek a főrangúak gyóntatói, és élenjárók az elesettek felkarolásában? Miként jutottak el Dél-Amerikába, majd Afrikába és Kínába éppúgy, mint a legapróbb Kárpát-medencei falvakba? Miért csak a 20. század elején alapíthattak önálló rendtartományt, s miért ítélték őket több mint ezer év börtönre a kommunista diktatúra idején?

Csak néhány mozzanat abból a közel félezer évből, amelynek eseményeit első alkalommal összegzi több mint hatszáz oldalon a Jezsuiták Magyarországon – A kezdetektől napjainkig című kötet. Az infografikákkal, fogalommagyarázatokkal, életrajzokkal és több száz illusztrációval gazdagított könyvben az intézmények, kezdeményezések, illetve kimagasló személyiségek társadalmi és kulturális jelentősége mellett hangsúlyosan esik szó arról a lelkipásztori munkáról, amellyel a magyarországi jezsuiták kivették részüket a hazai és a világegyház életéből.

Az első jezsuiták úgy gondolták, hogy az egész Jézus Társasága számára jelentősége van annak, ahogyan Isten az alapító atyát, Loyolai Szent Ignácot vezette megtérésétől kezdve. Ezért kérték, hogy tárja fel nekik ezt az utat, hogy jobban megérthessék az alapító karizmát. Ez az elsősorban lelki út folytatódott tovább és bontakozott ki a Társaság történetében. Ennek az útnak a sajátos arculatát mutatja be e kötet a mindenkori Magyarországon működő és az innen szerte a világba elszármazó, különböző nemzetiségű jezsuiták szolgálatán át. Megtaláljuk benne a rendet jellemző dinamizmust és sokszínűséget éppúgy, mint a Társaság egészét vagy a helyi rendtartományt érintő akadályokat, küzdelmeket– fogalmaz Vízi Elemér SJ tartományfőnök a kötet előszavában.

A kiadvány szerzői között tucatnyi neves történészt, valamint a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya tagjait és munkatársait is ott találjuk. A könyvet egyaránt ajánljuk a szakmai és a szélesebb olvasóközönség figyelmébe: mindazoknak, akik valamilyen módon kapcsolódnak a jezsuita lelkiséghez, vagy csupán érdekli őket a világ legnagyobb szerzetesrendjének eseménydús, napjainkban is íródó magyarországi története.

 

Mit vettek még, akik ezt vették?