A szentségek liturgikus teológiája

Szerző: Dolhai Lajos

Kategória: Teológia
ISBN szám: 978-963-27795-9-1
Kiadó: Szent István Társulat
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 188
Méret: 170x240 mm
Kötés: puhafedeles

2400 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

Ez a könyv a szentségek liturgiájának mélyebb megértésére szeretné elvezetni Egyházunk tagjait. Újfajta módon és megközelítésben. Csak nagyon röviden tárgyalja a bibliai és a dogmatörténeti alapokat; a szentségek kiszolgáltatásának gyakorlati kérdéseit sem kívánja részletesen bemutatni. Főképpen a liturgikus imádságok és szimbólumok magyarázatára helyezi a hangsúlyt, az egyházatyák (pl. Jeruzsálemi Szent Cirill és Szent Ambrus) klasszikus módszerét követve. Az egyes szentségek liturgiáját elemzi abból a célból, hogy ott felfedezzük Egyházunk hitét, illetve azt a misztériumot, amely jelenvalóvá válik a szentséget felvevő személy életében.

Nemcsak új ismeretekkel gazdagodhatunk a könyv olvasása által, hanem új szemléletmód részesei is lehetünk. Kialakulhat bennünk az a meggyőződés, hogy a szentségekről szóló tanítást nem kizárólagosan a teológusoktól és a hittankönyveinkből tanulhatjuk meg, hanem a szertartáskönyvekből, valamint a liturgia szimbolikus cselekményeiből és imádságaiból is.

Remélhetőleg ez az írásmű is hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen felfedezzék azt az ősi teológiai alapelvet, mely szerint az "imádság törvénye, a hit törvénye" (lex orandi lex credendi). Ráeszmélhetünk arra, hogy a szentségek teológiája, a szentségek ünneplése és a keresztény élet lényegileg összetartozik.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

 

Mit vettek még, akik ezt vették?