Mária, Izrael leánya

A szeplőtelen fogantatás új megközelítése

Mária, Izrael leánya

Szerző: Gerhard Lohfink & Ludwig Weimer

Kategória: Teológia
ISBN szám: 978-963-31415-3-3
Kiadó: Pannonhalmi Főapátság
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 392
Méret: 165×223 mm
Kötés: puhafedeles

4500 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

Napjaink Teológiája sorozat 26.

Könyvünk kettős célt követ. Egyfelől a történelemben ható rossz „önmagát átörökítő szövedékét” vizsgálja: azt az időn átívelő tapasztalatot, amelyet ismert teológiai kifejezéssel eredendő bűnnek nevezünk. Másfelől szerzőinek figyelme Mária és a hozzá kapcsolódó szentírási, illetve egyházi hagyomány felé fordul.

Amikor Isten megtöri a bűn erejét, olyan emberek által cselekszik a világban, akik hagyják, hogy Isten birtokba vegye őket. Az üdvösség mint a rossz történetének ellentörténete „Izraelben ölt testet, és Jézus Krisztusban éri el őseredeti célját”. Ami Jézus anyjával, Izrael leányával történik – a szeplőtelen fogantatás (immaculata conceptio) –, a teremtés helyreállításának tervét teljesíti be; szójátékkal élve: maga a „romlatlan koncepció”.

A bibliatudomány, a dogmatika és a spiritualitás számos kérdését elmélyítő kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy az Ószövetség és az Újszövetség teológiáját egymással párbeszédbe vonva korszerű nézőpontból tárgyalja újra a mariológia hagyományos témakörét.

 

Gerhard Lohfink (1934)

Az újszövetségi szentírásmagyarázat professzora volt Németországban, a tübingeni egyetemen. A Bencés Kiadónál megjelent kötetei: A Názáreti Jézus és a Végül a semmi?

Ludwig Weimer (1940)

teológus, Joseph Ratzingernél habilitált dogmatikából.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!