Isten és a világ

Tóth Csaba szakrális művei

Isten és a világ


Szerkesztő: Tóth Csaba

Kategória: Egyéb
ISBN szám: 978-615-61723-5-8
Kiadó: Szülőföld Könyvkiadó
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 304
Méret: 245x265 mm
Kötés: keménytáblás

9900 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

Részletes könyvajánló

Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész alkotásait bemutató album a 2021-es Eucharisztikus Kongresszusra készülve egyfajta számadásként gyűjti egybe a festőművész szakrális témájú alkotásait.

A kötet címe utalás korunk egyik legjelentősebb keresztény gondolkodójának, Joseph Ratzinger bíborosnak (XVI. Benedek pápa) Isten és a világ c. interjúkötetére (2002), amely a minket körülvevő világ szakrális értelmezését adja az isteni kinyilatkoztatás fényében, valamint a festőművész alkotásai egy részének is inspirálója volt.

Tóth Csaba festészete hitvalló művészet, amely a Biblián és a keresztény tanításon és emberképen alapszik. Az alkotások visszatérnek a figurális ábrázoláshoz, elutasítva korunk képrombolását. A művek párbeszédbe lépnek a modernitás előtti műalkotásokkal, és képidézetként fogalmaznak meg örökérvényű üzeneteket a jelen számára, a fogalmi gondolkodás egy új értelmezését és megközelítésmódját mutatva fel.

A könyvben helyet kapott a művész "A Mi Sziklás Madonnánk" című tanulmánya is, amiben a Budapesti Szépművészeti Múzeum eddig leonardói műhelymunkaként számontartott "Mária gyermekével és a kis Keresztelő Szent Jánossal" képről tételesen bebizonyítja, hogy Leonardo saját kezű alkotása. Új felismeréseit a hazai és nemzetközi Leonardo kutatás jeles képviselőinek megállapításaival veti össze, feltárva a budapesti kép stiláris és szellemi kapcsolatrendszerét a töredékesen fennmaradt leonardói életmű alkotásaival. A budapesti festmény Leonardo korai alkotásai közé tartozik, amelyben elsőként valósította meg a háromszög-kompozíciót, amivel megújította a Madonna-ábrázolások ikonográfiáját.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!