Parainesis Kölcsey Kálmánhoz

Szerző: Kölcsey Ferenc

Kategória: Szépirodalom
ISBN szám: 978-963-27789-9-0
Kiadó: Szent István Társulat
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 72
Méret: 110x170 mm
Kötés: keménytáblás

1300 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

Kölcsey Ferenc örökbecsű szavai A Parainesis Kölcsey egyik leggyakrabban idézett írása, a magyar „hagyaték-irodalom” klasszikus emléke. Ebben a művében fogalmazza meg legtisztábban az egész életét, munkásságát meghatározó szellemi és erkölcsi értékeket, melyek közül az első helyen a haza szolgálata és felemelése áll.

A költő-író politikus e kései munkáját – ha úgy tetszik, erkölcsi végrendeletét – egykor szinte minden diák ismerte, s nemzedékeknek volt elmaradhatatlan kötelező olvasmánya. Az utókor ünnepi köntösbe öltöztette és csodálta; ám mi közben növekedett körülötte a fény, egyre inkább elhomályosult a lényeg: a haza, a nyelv, a tudomány szeretetéről, a szülők iránti odaadásról szóló gondolatok hétköznapi szépsége.

A Parainesis egy modern, demokratikus szellemiségű gondolkodó útmutatása, ezért a mai olvasó minden bizonnyal könnyebben meglátja és értékeli 19. századi magányos szerzője önmagával vívott küzdelmeit. Reméljük, napjainkban is akadnak olyanok, akik kezükbe veszik s elolvassák nemzetünk egyik legnagyobb költőjének, filozófiai, pedagógiai írójának Parainesis-ét, s magukévá teszik örök érvényű gondolatait.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!