Erdély - Emberkatedrális

Márton Áron és bölcsőhelye - Csíkszentdomokos hitvallója

Erdély - Emberkatedrális

Szerző: Váradi Péter Pál & Lőwey Lilla

Kategória: Életrajz
ISBN szám: 978-615-80435-7-1
Kiadó: PéterPál Kiadó
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 112
Méret: 235x315 mm
Kötés: keménytáblás

8300 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

Márton Áron emberi nagyságát, kiemelkedő személyiségének lélekformáló erejét, az iránta érzett tiszteletet és a szeretetet, valamint drámai életútját mutatjuk be a bölcsőhelytől a sírig. Nagyrabecsülés, tekintély, elismerés, alázat övezte alakját s lengi körül ma is. Illyés Gyula nem véletlenül nevezte különleges "szóleleménnyel" EMBERKATEDRÁLISNAK. Ismeretterjesztő fotóalbumunk a legendás püspök életét, elhivatottságát, Istenbe és az emberekbe vetett hitét mutatja be, kiemelve az erdélyi tájakhoz, az emberekhez, a szülőfaluhoz, Csíkszentdomokoshoz fűződő kapcsolatait, érzelmeit.

Márton Áron olyan személyiség, aki ma is példakép lehet. Átszőtte életét a magyar történelem: az első világháborúban Doberdónál harcolt, Trianon után képviselte a magyar közösséget, a Jad Vasem (Izrael Állam által 1953-ban alapított intézet) kitüntette a Világ Igaza címmel, mert kiállt a zsidóság mellett. A kommunizmus évei alatt üldözték. Egész életében csak a jót tette, következetesen ugyanazt képviselte végig, mégis 77 ezer oldalnyi anyag gyűlt össze róla a Securitaténál. Szándékunk alaposan megismertetni a szülőfalu múltját, jelenét, természeti adottságait, szomorú és vidám napjait.

A fotóalbum beilleszkedik a kiemelkedő erdélyi egyéniségeket bemutató könyveink sorába, de több is ennél: a szülőfalu mellett bemutatja a gyulafehérvári püspökséget, valamint azt, hogy Márton Áronnak boldoggá avatása előestéjén máig élő tisztelete van, sok-sok, ma is aktív papot ő szentelt fel, akiknek személyéhez kötődő történetei, bérmálási emlékei vannak. De nem csak a katolikusok, hanem a protestánsok és a nem vallásosok körében is megkülönböztetett tisztelet övezi a nemzetért és a kommunizmus ellen való kiállásáért.

Előszó: Bara Ferenc, esperes-plébános (Márton Áron titkára volt)
Ajánlás: Lázár Csilla, a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum vezetője.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!