A magyar katolikus püspökkari tanácskozások története és jegyzőkönyvei 1892-1918 között


Szerkesztő: Beke Margit

Kategória: Történelem
ISBN szám: 978-963-27767-1-2
Kiadó: Szent István Társulat
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 798
Méret: 160x240 mm
Kötés: puhafedeles

8600 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

Ez a kötet az 1892-1918 közötti püspökkari tanácskozások jegyzőkönyveit tárja az érdeklődők elé. Az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó két és fél évtizedének olyan dokumentumait tarthatjuk kezünkben, amelyekben fény derül a püspöki kar állásfoglalásainak és határozatainak számos érdekes részletére. Történelmünknek ez az időszaka igen sokrétű és ellentmondásos. A jegyzőkönyvek jelzik azokat a problémákat, amelyek akkor foglalkoztatták mind a társadalmat, mind a püspöki kart.

Az Előszóban rövid áttekintés olvasható a Magyar Királysághoz egykor tartozott országrészek politikai és jogi helyzetéről, a püspöki kart alkotó püspökök kinevezéséről, szenteléséről, a megyéspüspökök jogállásáról, a címzetes és választott püspökök közötti különbségekről. Szó esik az egyházmegyék kormányzásáról széküresedés idején, amikor ideiglenes ordinárius vezette az egyházmegyét. Helyet kaptak a püspökök megszólításai és kitüntetéseik is.

Bízunk benne, hogy a kötet sok történész munkáját fogja segíteni, és hasznos olvasmány lesz az érdeklődők széles köre számára. (Erdő Péter)

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!