Szombathely orgonái

Kategória: DVD filmek
Kiadó: Szombathelyi Médiaközpont
Kiadás éve: 2015

2500 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

A csodálatos karácsonyi dallamok mellett az orgonáknak otthont adó épületekkel is megismerkedhetnek a nézők.

Apor Lázár tánca szól, a kámoni templom orgonáján. Ez az a különleges, de elhanyagolt hangszer, melyet megszólaltatni igazi művészet, hallgatni pedig csoda. A Szombathelyi televízió hat kántor, művész segítségét kérte abban, hogy a város tíz orgonáján játsszon. Ebből született egy dvd, melyen Darvasné Czetter Zsuzsanna, Máté Szabolcs, Kósa Gábor, Lakner-Bognár András, Tóth Ernő és Laborczi Erzsébet játékai hallhatók. Munka közben sok mindent megtudhattunk az egyik legösszetettebb hangszerről és történetéről.

Laborczi Erzsébet-egyházzenész
„Az Aquincumi orgona, az első fennmaradt orgona az ókorból, ami pont nálunk található, Budapesten. Már tehát, a római korban, de akkor még megvolt, csak akkor még cirkuszi hangszernek használták. És utána még sok idő eltelt, mire az egyház, vagyis a templomokba bejutott. Mert az egyház tiltota kezdetben a hangszer használatát.”

Az orgonák első ezredfordulón jelentek meg a templomokban, mert a kórus mellé kellett egy erőteljes hangszer. És függetlenül attól, hogy technikailag billentyűk segítségével szólal meg, fűvós hangszer.

Koroknai András - helyettes kántor
„Ez volt a fújtatásnak a módja és a fújtató mellé tartozott egy ilyen nyomásmérő óra, ami a levegő szintetntartását szolgálta.”

A Szombathelyi Televízió igazgatójának támadt az az ötlete, hogy  készüljenek olyan filmek, amelyek bemutatják a város értékeit, elsőként az orgonákat,  valamint azokat az épületeket, ahol megtalálhatók.

Lovass Tibor-ügyvezető igazgató, Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft.
„Itt vannak a gyönyörű épületeink, templomaink és azokban bizony zene is szól, orgonák szólalnak meg, amelyeket nem biztos, hogy mindenki hall, mert mondjuk nem jut be ezekbe az épületekbe. Feladatunk tehát az is, és úgy gondoltuk, hogy ezt most karácsonyra elkészítjük, ezeket az orgonákat megszólaltatjuk, megfelelő szakemberek segítségével, akiknek innen is köszönjük, hogy a rendelkezésünkre állnak, és közkincsé tesszük.”

 

A kosár tartalma

Belépés           Regisztráció

Cimkék

Hitébresztő Blog

Fatimai kilenced (április 24. 9:22)

Az Oltáriszentségről mesélek nektek (április 17. 12:38)

A béke imakönyve (április 10. 9:18)

Gondolatok a bérmálásról (április 3. 16:10)

Fény a sírboltból (március 6. 9:35)

további bejegyzések...

Aktuális ajánlataink

Pápai Biblikus Bizottság: Mi az ember?

Pápai Biblikus Bizottság

Mi az ember?
A bibliai antropológia körképe

2800 Ft

Kovács Gergely: Boldog Károly - király és hitvalló

Kovács Gergely

Boldog Károly - király és hitvalló

1500 Ft

Avilai Szent Teréz: A tökéletesség útja

Avilai Szent Teréz

A tökéletesség útja

3400 Ft

Szabó Ferenc : Szavak alkímiája

Szabó Ferenc

Szavak alkímiája

1990 Ft