Zsoltármagyarázatok

III. kötet - 54-70. zsoltár

Zsoltármagyarázatok

Szerző: Szent Ágoston

Kategória: Biblikus segédkönyv
ISBN szám: 978-615-51477-5-3
Kiadó: JEL Könyvkiadó
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 382
Méret: 170x242 mm
Kötés: keménytáblás

3900 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

Szent Ágoston hívő áhítattal közeledik a zsoltárok szövegéhez, amelyet szent szövegnek tekint, csak ritkán tesz kritikai megjegyzést a fordításról. Tudja, hogy a Szentlélek művét tárja fel hallgatóságának, amely misztériumokat tartalmaz. Zörget, és megmutatja, hogy a zörgetőnek ajtó nyílik; aki keres, talál, ha nem fölényesen és önmagát igazoló erőszakkal akarja megfejteni a titkot. Ágoston arra tanít, hogy a zsoltárokban az Egyház hangját halljuk: a Fő és a Test, Krisztus és a hívők imádságát, amely hol egy, hol több szólamban szólal meg. Ez a hang önmagában misztérium: néha nehéz megmondani, hogy az Úr Krisztus imádkozza-e a zsoltárt, vagy teste, az Egyház. Mindazonáltal a Vőlegény Krisztus és a Menyasszony Egyház szerelme hitelesíti a közös hangot.

Minden jó Istentől való

2. Ragyogtassa föl az Ő arcát fölöttünk. – Talán kérdezed majd, mit jelent az, hogy áldjon meg minket. Az emberek sokféle áldást várnak Istentől: az egyik azt az áldást kéri, hogy tele legyen a háza a jelen élethez szükséges javakkal; a másik arra vágyik, hogy teljesen egészséges lehessen ; a másik talán betegségében várja a gyógyulás áldását; ismét más gyermekekre vágyik, és talán szomorkodik amiatt, hogy nem születnek, és azt az áldást kéri, hogy utódai legyenek. És ki tudná elsorolni a különféle emberi vágyakat, amelyekkel kérik, hogy Isten áldja meg őket?

S van-e valaki közöttünk, aki azt mondaná, hogy nem Isten áldása, ha bőven terem a földje, ha a háza bővelkedik evilági javakban, vagy hogy a testi egészség megmarad és nem vész el, vagy ha elveszett, helyreáll? A gyermekekre tisztán vágyódó asszonyok termékenysége, kire tartozik, ha nem Istenre? Mert aki megteremtette, amikor még nem létezett, az utódokkal gondoskodik annak fennmaradásáról, akit megalkotott. Ezeket Isten műveli, ezeket Isten ajándékozza.

És kevés ezt mondanunk: „Ezeket Isten műveli, ezeket Isten ajándékozza”, hanem „egyedül Ő műveli, egyedül Ő ajándékozza”.

De mi van akkor, ha ezeket Isten műveli, de van más is, aki műveli ezeket és nem Isten?

Ő műveli ezeket, és egyedül Ő. És hiába kérik ezeket emberektől vagy démonoktól; és bármi jót kapnak Isten ellenségei, Őtőle kapják; és amikor mástól kérik, amikor megkapják, nem tudják, hogy Tőle kapják. Mint ahogy ha büntetés éri őket, és azt gondolják másoktól ered, akkor is tudatlanul Tőle jön a büntetés; ugyanígy, amikor élnek, jóllaknak, egészségesek, megszabadulnak, még ha nem is tudják, még ha embereknek, vagy démonoknak, vagy angyaloknak tulajdonítják is, csak Őtőle kapják, akinek mindenek fölötti hatalma van.

Azért mondtuk ezeket, testvérek, hogy még ha valaki szükségletei enyhítésére vagy valami betegség miatt ilyen földi dolgokat kérne is, csak Őtőle kérje, aki minden jónak forrása és mindennek teremtője és újjáteremtője.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

 

Mit vettek még, akik ezt vették?