Ahol otthon vagy

Szerző: Mustó Péter SJ & Hári Ildikó SSND

Kategória: Lelkiség
ISBN szám: 978-96344200-6-4
Kiadó: Jezsuita Kiadó
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 299
Méret: 142x215 mm
Kötés: keménytáblás

3600 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

„A Teremtő megadta a lehetőséget, hogy éljek. Ez sosem volt kétséges számomra. Az élet akarta, hogy legyek. Istenre ráhagyatkozhatok. Ez a létben való elfogadottságot jelenti számomra. Szabad lennem. Isten akarja a létemet. A jelenlétben biztonságérzetem van. Nem mintha minden a kedvem szerint történne. Isten nem kímél meg minden rossztól. De nem kételkedem abban, hogy ő jobban tudja, mint én, hogy mi történik velem. Hogy mi mire jó. Nem félek tőle.

Rá tudom bízni magam.

Otthon vagyok.”

Az élet bonyolultsága nem teszi könnyűvé az eligazodást

A kísértés soha nem egyszerű, egyértelmű, könnyen átlátható helyzetben ér minket. Hanem olyan állapotunkban, amelyben nem lehetséges azonnal észrevenni, mi minden mozog bennünk.

Vannak olyan késztetéseink, amelyek észrevétlenül is erős nyomást gyakorolnak ránk. Ezeket a családunkból, legfontosabb kapcsolatainkból hozzuk magunkkal. S ösztönösen is ezek a minták határozzák meg, hogyan cselekszünk. Csak utólag vesszük észre, hogy mennyire meg voltunk kötve. S nem  tudtunk szabadon dönteni arról, hogy is reagáljunk.

Gátlásaink, elakadásaink belső programokat alakítanak ki bennünk, amelyeknek nem vagyunk tudatában, mégis meghatározzák viselkedésünket. S amikor tudatosul bennünk, milyen mintáknak, programoknak vagyunk alávetve, akkor sem tudjuk irányítani őket.
Ez tesz minket esendővé.

Pedig szeretnénk egyértelműek lenni. Rosszul viseljük bonyolultságainkat, bizonytalanságainkat, belső ellentmondásainkat. Mert meggyötörnek minket. Társainkat elbizonytalanítják, tanácstalanná teszik. Saját állapotunkon sem könnyű eligazodni. S mindeközben még azt is megérteni, hogy mi zajlik a másikban, igazán nagy kihívás.

Azt sem tudjuk felmérni, melyik döntésünknek mi lesz a következménye. Hogyan hat ránk, s hogyan hat majd másokra?

Mindez az időben játszódik le. Nagyon sok mindent csak idővel értünk meg abból, ami önmagunkban, a másikban s köztünk történik. Néha akkor, amikor már rég a következményektől szenvedünk.

Ezért imádkozzunk a Miatyánkban: „Ne vígy minket kísértésbe.” Mert tényleg megpróbál minket. Nem a sikertörténeteink közé tartozik, amikor kísértéseinkkel bajlódunk. Sosem éljük meg magunkat nagyszerűnek, miközben a sokféle vonzás-taszítás közt igyekszünk eligazodni.

 

A kosár tartalma

Belépés           Regisztráció

Cimkék

Aktuális ajánlataink

Bob Hartman: Mesélő Biblia

Bob Hartman

Mesélő Biblia

5990 Ft

Simon András: Borítékos képeslap (SA-1363)

Simon András

Borítékos képeslap (SA-1363)

550 Ft

Székely János: A hit kapuja

Székely János

A hit kapuja

2400 Ft