Harmadik Lelki Ábécéskönyv

Szerző: Francisco de Osuna

Kategória: Lelkiség
ISBN szám: 978-615-51477-7-7
Kiadó: Sarutlan Kármelita Nővérek & Jel Kiadó
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 184
Méret: 122x200 mm
Kötés: puhafedeles

1950 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

Avilai Szent Teréz Francisco de Osuna ferences barát Harmadik Lelki Ábécéskönyve segítségével lépett rá a belső ima útjára.

Mi jellemző erre a könyvre? A Biblia jelenti az átfogó hivatkozási keretet, szinte mindent ahhoz kapcsol. Magától értetődő számára, hogy a Szentírás minden egyes részlete tanít valamit a szemlélődő imádságról. A szentírási alakok, jelenetek, a legkisebb részlet is megfelel valaminek az ember belső világában vagy az imádságban.

Bár a mű bekerült az 1559-es spanyolországi Index hatókörébe, ma az Egyházban egyértelmű tekintélyt élvez. Példaként említjük, az „Imádság Enciklopédiáját”, amely 2007-ben jelent meg a vatikáni könyvkiadónál. Osuna művét „Az imaéletre legnagyobb hatást gyakorló művek” közöt ismertetik: „az imádság útjának rendszerezésével Francisco de Osuna lerakja az alapokat az „arany évszázad” spanyol misztikájának nagy virágzásához”.

 Ezért mondja a betű, hogy tisztíts ki a szívedből minden bűnt és emberi akadályt, üríts ki onnan minden teremtményt, mert Isten annál könnyebben lép be hozzád, minél kevesebb dologgal kell összeférnie. Szent János szerint: „Isten nagyobb a szívünknél, és tud róla mindent”. Minél inkább kiüríted a szívedből a teremtett dolgokat, annál jobban felkészülsz az Ő fogadására. Amíg valaki remegő kézzel tartja a poharát, nem lehet teletölteni, mert kilötyögteti. Ugyanígy ha a szívet a gondolatok remegő, nyugtalan keze tartja, akkor az Úr nem tudja betölteni, csak ha megállapodik, akkor tele mehet. Erről mondja Szent Pál is: „Nagyon jó, ha állhatatossá tesszük szívünket, és állhatatossá a kegyelemmel”. Az apostol is bátorít minket, hogy ürítsük ki a szívünket és tegyük szabadabbá mindentől, ami teremtmény, mert ezt írja: „Isten békéje, amely minden értelmet meghalad,megőrzi szíveteket és értelmeteket Krisztus Jézusban.” Isten békéje, amely minden értelmet meghalad, akkor őrzi meg szívünket és értelmünket, amikor az Úr nyugalma fölemel minket a minden testi érzék fölé nagyobb dolgokhoz, és amikor szívünk már nem tűnődik a teremtésen, és eszünket egyedül Isten köti le, és semmi másnak nem ad helyet. Akkor a szívet igazán őrzi az Istennek szóló virrasztás, és Ő a csöndben felfakad benne, mint Siloé vizei, és aki megvetette azokat, az megbűnhődik érte.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

 

Mit vettek még, akik ezt vették?

Anselm Grün: Csendből bontakozó élet

Anselm Grün

Csendből bontakozó élet

1850 Ft