Ferenc pápa családlevele - közelebbről

Családcsoportoknak és mindenkinek

Ferenc pápa családlevele - közelebbről

Szerző: Tomka Ferenc

Cimkék: Ferenc pápa

Kategória: Család, házasság
ISBN szám: 978-963-27769-2-7
Kiadó: Szent István Társulat
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 200
Méret: 140x197 mm
Kötés: puhafedeles

1700 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

A könyv Ferenc pápának az Amoris laetitia – a Családban megélt szeretetről című szinódusi apostoli levelét dolgozza fel, amely magyarul 2016-ban jelent meg.

A feldolgozás egyrészt ismerteti a pápai levelet: folyamatosan az abból vett legfontosabb idézetekre épül; másrészt konkrét magyarázatokat, többször alapvetően fontos kiegészítéseket kapcsol a témákhoz. E kiegészítések olykor a témák rövid magyarázatai, máskor – a pápai levél gondolataihoz csatlakozva - a házasságnak, a házastársi kapcsolatnak és a nevelésnek legfontosabb kérdéseit, illetve azok megoldásának útjait mutatják be.

A családok küldetése

Alapvető kijelentése: „A keresztény családok, a házasság szentségének kegyelméből fakadóan a családpasztoráció elsődleges alanyai (felelősei). Mindenekelőtt azáltal, hogy a házastársak és családok a család-egyház tanúságát nyújtják”, továbbá, hogy konkrétan segítik a környezetükben élő családokat és házasságra készülőket.

„Az Egyház alázatos megértéssel akar közeledni a családokhoz, és az a kívánsága, hogy minden egyes családot kísérje az útján adódó nehézségek legyőzésére” és küldetésének megtalálására. „Ahhoz, hogy a családok a lelkipásztorkodás egyre aktívabb alanyaivá lehessenek, nem elegendő a lelkipásztori tervekbe beleszőni valamiféle általános törődést a családokkal, hanem meg kell újulnia az egész lelkipásztorkodásnak: A család belseje felé irányuló evangelizáló és kateketikai erőfeszítésre” van szükség (200).

[…]

b) A házasság szentsége „felszenteli” a párt

Gondolatainkat megvilágítja annak tudatosítása, hogy a házasság szentségében a pár valamiképpen hasonlóan felszentelődik küldetésére, amint egy papjelöltet pappá szentel a püspök. A pápai levél így fogalmaz: „A házastársak mintegy fölszenteltetnek, és sajátos kegyelmet kapnak, hogy ezáltal építsék Krisztus testét, és »család-egyházat« alkossanak. (67) A házaspár, hasonlóképpen a paphoz, rendkívüli kegyelmekben és küldetésben részesül. Az Egyház mindig is kapcsolatot látott a házasság és az egyházi rend szentsége között. A hét szentség sorában e kettőt utolsóként soroljuk fel, egymás mellett, mint amelyek megkoronázásai a többi szentségnek. – 73. „A házasság kegyelme a keresztségi kegyelemben gyökerezik” – „A keresztség valósítja meg minden személy alapvető szövetségét Krisztussal az Egyházban.” A keresztségben az ember valamiképp felszentelődik, hogy Krisztus hordozója, tanúja legyen. A házasság szentsége új módon szenteli fel a párt, hogy ők most már ne egyenként, hanem házaspárként éljék meg a keresztségben kapott kegyelmet.

 

Mit vettek még, akik ezt vették?