Avilai Szent Terézzel a bensőnkbe vezető úton

Szerző: Beáta nővér OCD

Kategória: Lelkiség
ISBN szám: 978-615-51203-7-4
Kiadó: Sarutlan Kármelita Nővérek
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 56
Méret: 125x180 mm
Kötés: puhafedeles

1120 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

„Gondoljuk el lelkünket úgy, mint egyetlen gyémántból vagy igen tiszta kristályból készült várkastélyt, amelyben sok szoba van, ... egyesek fent, mások lent vagy oldalt, és mindezek között középen van a legfőbb lakás, ahol nagyon titokzatos dolgok történnek Isten és a lélek között. Szükséges, hogy észben tartsátok ezt a hasonlatot.”

(Avilai Szent Teréz)

Szent Teréz így mutatja be fő művének, A belső várkastélynak vezérfonalát. Tapasztalata szerint a lelki út egy befelé, a lélek mélyébe vezető út, melynek gazdagsága számunkra alig ismert. Szent Teréz abban a meggyőződésben él, hogy Istent önmagunkban hordozzuk, de gyakran nem fedezzük fel saját bensőnkben ezt a kincset.

Olyan szimbólumot választ a lelki út bemutatásához, mely pontosan ezt a befelé történő mozgást szemlélteti: egy várkastélyt hét, koncentrikus középre rendezett lakással.

Szép és elgondolkodtató, ahogy Szent Teréz lezárja a második lakás egyetlen fejezetét: Szent János evangéliumából idéz egy Krisztus személyével kapcsolatos szakaszt.

„»Én vagyok az út, az igazság és az élet – válaszolta Jézus. – Senki sem juthat el az Atyához, csak általam. Ha engem ismernétek, Atyámat is ismernétek, de mostantól fogva ismeritek és látjátok. « Erre Fülöp kérte: »Uram, mutasd meg nekünk az Atyát, s az elég lesz nekünk.« »Már olyan régóta veletek vagyok – felelte Jézus –, és nem ismersz Fülöp? Aki engem látott, az Atyát is látta.«” (Jn 14,6-9)

„Maga az Úr mondja: »Senki nem megy fel az én Atyámhoz, csakis rajtam keresztül« (nem tudom, így mondja-e, azt hiszem, igen), és hogy »aki lát engem, az látja az én Atyámat.«” (2 BV 1,12)

Igyekeznünk kell, de Isten kegyelme nélkül semmi nem történik. A Jézusra szegezett tekintet teljesen magában foglalja ezt a kegyelmet. A kegyelmet bizonyos értelemben akkor kapjuk, amikor szemünket Jézusra emeljük, és megérkezünk az Atyához.

 

Mit vettek még, akik ezt vették?