Göncölszekér

Szerző: Dr. Széll Kálmán

Kategória: Életrajz
ISBN szám: 978-615-51452-7-8
Kiadó: Magyar Nyugat Könyvkiadó Bt.
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 468
Méret: 175x242 mm
Kötés: keménytáblás

3000 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

Dr. Széll Kálmán szombathelyi orvosprofesszor 90 éves. Hosszú, termékeny szakmai életút áll mögötte, mely az orvostudomány számos területére kiterjedt. Orvosi pályájának sok-sok tapasztalatát és tanulságát Erőméz című, sikeres könyvében összegezte néhány éve.

Új könyvének nagyobbik fele az önéletrajz, a családtörténet (az egyik patinás nemesi család története, kivált a XX. században) és a helytörténet köréből meríti témáját. Miközben mindenütt tényszerű, helyenként regényszerűen láttató és érdekes. Ugyancsak jól olvasható s mégis gondolatgazdag írások szólnak a könyvben a közélet és a világnézet fontos kérdéseiről.

Végül a kötet utolsó harmadának mai megfigyelései és gondolatcsokrai a szerző szellemének tágasságát bizonyítják, s értékes színfoltot képeznek a mai magyar esszéirodalomban.

Az 1953-as év nem jól kezdődött. Behívtak katonának, ami a bevételeimet erősen csökkentette, lévén, hogy ez idő alatt csak zsoldot kaptunk. Budapesten voltunk katonaorvosi kiképzésen, majd Nagykőrösre, később Kalocsára kerültem. Előbbi helyen ért (március 5-én) Sztálin halála, ami mindenkiben reményeket támasztott. Kalocsán első nap fegyelemszegést követtem el. Gyanútlanul besétáltam a kalocsai érseki székesegyházba, s megcsodáltam annak barokk szépségeit. Nem múlt el 24 óra, amikor a parancsnokságra hívattak, s viselkedésemet számon kérték. Szigorúan figyelmeztettek, hogy templomba egyenruhában belépni tilos.

[…]

Ám, ahogy a téglát is előbb meg kell munkálni, formálni, és kiégetni, családot is tudatosan kell kialakítani, fenntartani, amelynek fő összetartó eleme a szeretet, amihez minden családtag aktív közreműködésére és példamutatásra van szükség. Szó sem lehet a férfiak zsarnokságáról, a nők elnyomásáról, helyette az egyenrangúság, a megosztott munka, a közérdeken és egyenjogúságon alapuló közös „pénzgazdálkodás” és az egyetértésre való tudatos törekvés, áldozatvállalás kell, hogy uralkodjon. A család tehát nem automatikusan működik, hozzá tartoznak a nézeteltérések, nehézségek, konfliktusok és kompromisszumok is, amiket azonban céltudatos építő szándékkal kezelni lehet, sőt le kell győzni, vagyis a családi élet folytonos odafigyelést, építkezést követel.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!