Megbocsátás

Szerző: Wunibald Müller

Kategória: Lelkiség
ISBN szám: 978-615-55760-5-8
Kiadó: Bencés Kiadó
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 84
Méret: 104x185 mm
Kötés: puhafedeles

1890 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

Milyen a megbocsátás a gyakorlatban? Mennyire nehéz valóban megbocsátani? Mit tehetünk azért, hogy önmagunkat is megajándékozzunk a megbocsátásban rejlő szabadító erővel?

Ebben a könyvben konkrét segítséget találhatunk ahhoz, hogy mit kezdjünk a bűnnel, és hogyan bocsássunk meg, különösen, ha nagyon mély sebeket szenvedtünk el másoktól.

Wunibald Müller (1950), pszichológus és teológus, a münsterschwarzachi bencés apátsághoz tartozó terápiás és spirituális centrum alapítója és vezetője. Számos könyvet írt a spiritualitás, pszichológia és életvezetés témáiról.

A megbocsátás nem teszi semmissé a tettet, de nem is a tettnél kezdődik, hanem az embernél, aki a tettet elkövette – véli Konrad Stauss. Nem hagyja figyelmen kívül a tettet és következményeit, amelyek az áldozat egész életére kihatnak. És éppígy nem hagyja figyelmen kívül az áldozatokat sem, akik nemcsak a trauma és a veszteség okozta fájdalmat élték át, hanem a felelősökkel szembeni gyűlölet érzését is. Az a valóság, amelyben az áldozatok élnek, Konrad Stauss szerint a fájó érzelmi sebek világa, telve ellenségeskedéssel és gyűlölettel az elszenvedett igazságtalanság miatt.

Emiatt olykor szabad folyást kell engedni a gyűlölet, a düh és a csalódás érzésének, hogy utat törjenek a megbocsátásnak.

[…]

Az áldozatoknak okozott sebek olyan mélyek, lelküket emocionálisan olyan tartósan megmérgezték, hogy bármennyire is kívánatos és szükséges, a jóvátétel önmagában nem elégséges, történjék akár az elkövető, akár az őt képviselő intézmény részéről. Az áldozat csak úgy tud megszabadulni az elszenvedett lelki károktól, ha megbocsát.

[…]

A megbocsátás folyamatának ezen a szintjén segíthet, ha „értelmet adunk elszenvedett sebeinknek”. Ez úgy valósulhat meg, ha az áldozatoknak sikerül meglátniuk valami értelmet, jelentést, bármi pozitívat abban, ami az erőszak által történt velük, ami belőlük lett, vagy amit az elszenvedett történések feldolgozása közben átéltek. Amikor ezt a kijelentést olvassuk, először persze minden porcikánk tiltakozik.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!