Te vagy az a másik

Szerző: Enzo Bianchi

Kategória: Lelkiség
ISBN szám: 978-963-31409-6-3
Kiadó: Bencés Kiadó
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 84
Méret: 104x185 mm
Kötés: puhafedeles

1890 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

A másik, a menekült: az idegenség megtestesítője. Enzo Bianchi, a kortárs szerzetesség egyik legnagyobb alakja saját olaszországi tapasztalatai és az evangélium fényében néz rá erre az idegenségre.

Könyvében felvázolja a másik elfogadásának és integrációjának evangéliumi útját, amely azzal kezdődik, hogy felfedezzük, mi magunk is idegenek és jövevények vagyunk. Rá vagyunk szorulva a másik ember, a menekült idegenségére, egyedül ő az üdvösségünk útja, mert benne és általa a nagy Másik, az Isten érkezik hozzánk.

Figyelembe kell venni azt a fontos tényt, hogy az idegennel való találkozásban nemcsak az „én”, a befogadó félelmével kell számolni, hanem talán az „ő” félelmével is, aki egy idegen világba érkezik, ahol nincs otthon, amelyről egyáltalán nem vagy csak nagyon keveset tud. Olyan világba jön, amely semmilyen védelmet nem nyújt számára. Az itt lakó és a menekült kapcsolatában az első megjelenő érzés a félelem: két félelem, amely egymásnak feszül. Nem elég ideológiákat gyártani, vallási vagy etikai elveket emlegetni ahhoz, hogy elűzzük ezt a félelmet. Úgy kell vele szembenézni, hogy tudomást veszünk a távolságról, a különbözőségről, az ismeretlenségről és végül a bizalmatlanságról.

A másik embertől való félelem bénító érzés, és ezen a bénultságon nem azzal leszünk úrrá, ha nem foglalkozunk vele, hanem ha felvállaljuk. A félelemmel szembeni harcban két dolog jelent kockázatot: az egyik, ha tagadjuk a félelem létezését, és a másik különbözőséget felértékeljük, őt magát pedig mitikus magasságba emeljük, ezáltal végül lemondunk a saját kultúránkról. A másik, ha a saját identitásunkat mint egyedülit és kirázólagost hangsúlyozzuk, felveszünk egy saját értékeinket védelmező magatartást, és végül harcba szállunk, hogy akár erővel is megvédjük értékeinket a valós vagy vélt kulturális és vallási fenyegetéstől.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

 

A kosár tartalma

Belépés           Regisztráció

Cimkék

Hitébresztő Blog

Mindent a maga idejében (december 11. 10:22)

Püspök atyára emlékezünk (november 21. 8:49)

Kincsek egy éven át (november 17. 14:15)

Ajtó a magas falon (november 16. 11:36)

A lelkipásztorok legkedvesebb könyvei (október 31. 9:24)

további bejegyzések...

Aktuális ajánlataink

Josy Doyon: Jehova Tanúja voltam

Josy Doyon

Jehova Tanúja voltam

700 Ft

Szent-Gály Kata: Fény és vallomás

Szent-Gály Kata

Fény és vallomás

1180 Ft

Gerdenio Sonny Manuel SJ: Élő cölibátus

Gerdenio Sonny Manuel SJ

Élő cölibátus
A papság egészséges útjai

2800 Ft

Michael Hesemann : Az első pápa

Michael Hesemann

Az első pápa

2950 Ft