A hit békéje

Szerző: Nicolaus Cusanus

Kategória: Filozófia
ISBN szám: 978-963-27762-8-6
Kiadó: Szent István Társulat
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 240
Méret: 112x167 mm
Kötés: puhafedeles

2600 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

Nicolaus Cusanus a „középkor” és „újkor” közötti korszakküszöb talán legnagyobb formátumú gondolkodója volt. Hagyományos teológiai és filozófiai kérdéseket mélyenszántón tárgyaló munkái mellett kiemelkedő szerepet játszott abban, amit ma vallásközi párbeszédnek szokás nevezni. Egyik legizgalmasabb és legaktuálisabb, ebbe a körbe tartozó műve a De pace fidei, amelyet Bakos Gergely fordításában most „A hit békéje” címen olvashatunk magyarul.

Valójában persze sem Cusanus, sem a reneszánsz nem érthető meg a maga teljes mélységében filozófiai és teológiai szempontból sem, ha nem ismerjük meg, ha nem tesszük saját nyelvünk kultúrájának részévé azokat a filozófiai-teológiai megfontolásokat, amelyek a párbeszédet megalapozzák.

Azok a gondolkodók, akik önmaguk igazáról mélyen meg vannak győződve, csakis érvek alapján foghatnak olyan dialógusba, amely még évszázadok múltán is méltó figyelmünkre. A dialógus melletti érvelő meggyőzés egyik legfontosabb műve a De pace fidei, amely manapság azért is oly időszerű, mert oly nagy hiány mutatkozik a megalapozott párbeszédben, sőt lassanként már a párbeszédben magában is.

43. Péter: „Ha tehát a hit ezt tartja, akkor tehát maga az emberi természet valamely emberben előzetesen egyesül az istenivel, tudniillik abban, aki minden nemzet orcája és a legmagasztosabb Messiás és Krisztus – amint a keresztények, arabok és zsidók nevezik őt. Ő ugyanis az – aki mindenki szerint a legközelebb áll Istenhez –, akiben minden ember természete előzetesen egyesül Istennel. Ezért ő a megváltó és a közvetítő minden ember számára. Őbenne az emberi természet – amely egy s amely révén ember minden ember – az isteni és halhatatlan természettel egyesül, hogy így minden ugyanazon természetű ember elnyerje a halottak közül való föltámadást.”

Szír: „Értem: azt akarod mondani, hogy a halottak közül való föltámadás hite föltételezi az emberi természetnek az istenivel való egyesülését. Ezen egység nélkül e hit lehetetlen. S állítod, hogy ez az egység Krisztusban megvalósult. Ezért a hit föltételezi őt.”

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

 

Mit vettek még, akik ezt vették?

Fidelis Ruppert & Anselm Grün: Krisztus a testvérben

Fidelis Ruppert & Anselm Grün

Krisztus a testvérben

1890 Ft

Fidelis Ruppert: Időskor és növekedés

Fidelis Ruppert

Időskor és növekedés

3135 Ft

A kosár tartalma

Belépés           Regisztráció

Cimkék

Hitébresztő Blog

Az Oltáriszentségről mesélek nektek (április 17. 12:38)

A béke imakönyve (április 10. 9:18)

Gondolatok a bérmálásról (április 3. 16:10)

Fény a sírboltból (március 6. 9:35)

Isten anyai és atyai arca (február 28. 14:01)

további bejegyzések...

Aktuális ajánlataink

Csuk Ferenc & Horváth Zsuzsanna & Talabér Lászlóné: Nevezetes személyek Szentgotthárd történetében

Csuk Ferenc & Horváth Zsuzsanna & Talabér Lászlóné

Nevezetes személyek Szentgotthárd történetében

3990 Ft

Varga László: A halál tehetetlen

Varga László

A halál tehetetlen

2000 Ft