Bizalom az isteni gondviselésben

Szerző: Jean-Pierre de Caussade S. J.

Kategória: Lelkiség
ISBN szám: 978-615-51203-5-0
Kiadó: Sarutlan Kármelita Nővérek
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 152
Méret: 126x180 mm
Kötés: puhafedeles

1580 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

Részletes könyvajánló

A katolikus lelkiségi irodalom egyik klasszikus művét tartja kezében az olvasó. Szerzője Jean-Pierre de Caussade (1675-1751) francia jezsuita szerzetes, korának híres lelki mestere, misszionáriusa, prédikátora. Spiritualitása sok rokon vonást mutat Szalézi Szent Ferencével és Keresztes Szent Jánoséval.

Isten rendelkezése, Isten akarata, Isten működése, Isten parancsolata, Isten kegyelme: a gyakorlatban mindezeknek a fogalmaknak ugyanaz a jelentőségük. Isten munkálkodását jelentik a lélekben, hogy azt önmagához hasonlóvá tegye. A tökéletesség pedig nem más, mint a lélek hűséges együtt működése Istennek ezzel a munkálkodásával. Állandó folyamat ez, amely gyarapszik, izmosodik a lelkünkben anélkül, hogy mi magunk tudomást vennénk róla. A teológia tele van fogalmakkal és kifejezésekkel, amelyek e folyamat csodáit magyarázzák. Ámde bármily tökéletesen megértsük azokat s tudjunk bár mégoly csodás fölkészültséggel írni, beszélni róluk, ha csupán a megismerésünkben és nem a lelkünkben él ez a folyamat, olyanok vagyunk azok mellett, akik nem ismerik, de élik ezt a titokzatos valóságot, mint a beteg orvos, aki egészséges tudatlanoknak magyarázza a higiénia törvényeit.

Isten akarata mélység, amelynek bejárata a jelen pillanat. Vessétek magatokat ebbe a mélységbe és meg fogjátok látni: végtelenül nagyobb és mélyebb az, mint hogy vágyaitok csak megközelíteni is tudnák a határait. Ne fussatok emberi kegyek után; ne imádjatok lidércfényeket. Nem adhatnak és nem vehetnek el azok tőletek semmit. Egyedül Isten akarata töltse be lelketeket. Ez az egyetlen végtelenség, amely nem hagy abban űrt sehol. Csupán azt keressétek, azt imádjátok hát s ne törődjetek a látszattal, a teremtett dolgokkal. A hit uralma lefékezi, háttérbe szorítja az érzékeket. Az érzékek a teremtett világ szolgái. A hit az isten akaratának szolgál. Romboljátok le az érzékek bálványait; sírni fognak, mint a megpaskolt gyermek; a hit mindig diadalmas marad, mert tőle senki el nem veheti az Isten akaratát. Mikor az időbeli történések földre sújtják, mindenükből kifosztják az érzékeket, ugyanakkor erőssé izmosítják, megnövelik a hitet. Ez ugyanis csak nevetni fog az elszenvedett veszteségeken, amint a bevehetetlen erőd parancsnoka is csak mosolyog az ellenség hasztalan erőlködésein.

Ha a lélek megérti, hogy mindenben segítségére van az Isten akarata, ha ő maga fenntartás nélküli bizalommal veti magát a karjaiba: kimondhatatlan biztonságérzet költözik belé és boldogan fogja érezni minden lépésében az Isten segítő kezét. Éspedig annál tökéletesebb fokban fogja ezt érezni, minél teljesebb és bízóbb az a ráhagyatkozás, amellyel az Isten akaratának adja magát.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

 

Mit vettek még, akik ezt vették?