Élet-kérdések - Lélek-válaszok

Második, jelentősen bővített kiadás

Élet-kérdések - Lélek-válaszok

Szerző: Gyökössy Endre
Szerkesztő: Nagy Alexandra

Kategória: Lelkiség
ISBN szám: 978-963-69665-1-5
Kiadó: Szent Gellért Kiadó és Nyomda
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 208
Méret: 125x180 mm
Kötés: puhafedeles

3200 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

Megtörtént már veled, hogy szomorú voltál, de nem tudtad szomorúságod okát? – Tudod, miért vagyunk néha bánatosak, érthetetlenül levertek, kókadtak? Mert szomorú bennünk az Isten Szentlelke. Megszomorítottuk! Bántottunk valakit, vagy haragudtunk, vagy loptunk, vagy csaltunk, vagy bujálkodtunk - soroljam? Nem sorolom. Szóval visszavettünk valamit a régi pogány életünkből, és akkor egyszer csak magunk sem tudjuk, miért lett minden szürke, levert, értelmetlen, depressziós. Megszomorodott bennünk az Isten Szentlelke! És mert szomorú bennünk az Isten Szentlelke, azért vagyunk mi is szomorúak Vele együtt.

Miként lehet megvidámítanunk a megszomorodott Lelket, és megvidámodnunk magunknak is?

Szeretnétek derűsebben élni az életeteket? Szeretnétek, ha kiegyensúlyozottabb, ragyogóbb, békességesebb, nyugodtabb volna? Szeretnétek, ha a megszomorodott Szentlélek bennetek vidám Szentlélek volna?

Itt van a megoldás: ahogyan Jézus cselekszik velünk, mi is úgy cselekedjünk felebarátunkkal!

Haragszunk valakire? Bocsássunk meg.

Kemények voltunk? Legyünk irgalmasok hozzá. Ahogyan Isten cselekszik velünk, mi is úgy tegyünk Jézusért másokkal...

De nem kell halottnak lennünk! Van mód arra, hogy megelevenedjünk. Erről ír Pál apostol. Az efezusi levélben háromszor egymásután elárulja azt is, mi ennek az útra találásnak a módja. Háromszor mondja ezt: együtt.

Ha van bajunk, az a bajunk, hogy nem vagyunk Vele együtt. Pedig lehetünk, lehetnénk. Együtt a Krisztussal! Az ajtó előtt áll, és zörget, szeretne bejönni (vö. Jel 3,20). De a mi szívünknek olyan különös ajtaja van, hogy csak belülről van rajta kilincs. Ő kívülről nem nyit be, belülről kell kinyitni. Nem tör be az életünkbe. Akármilyen profánul hangzik: tapintatos Jézusunk van! Csak ha kinyílik életünk ajtaja, akkor lép be. Hogy együtt legyen velünk, együtt vacsoráljon, együtt örüljön, együtt sírjon velünk; és akkor megelevenedünk, és újra útra találunk.

[…]

Azt mondja végül Pál: az ilyeneknek – és itt elsorolja újra: paráznának, tisztátalannak vagy nyerészkedőnek, azaz bálványimádónak sincs öröksége a Krisztus és az Isten országában.

Sajnos, könnyen elképzelhető, hogy egy mai fiatal ezt hallván azt mondaná: „És akkor mi van? Nincs örökségem az Isten országában, és akkor mi van?”

Akkor semmi sincs. Pontosabban: a semmi VAN! S ennél borzasztóbbat nem tudok mondani. Ezt csak az tudja, aki már egyszer átélte, hogy belül a semmi van. Kong a lelked, üres, nem tudsz örülni, nem tudsz sírni, feleslegesen telik az időd, csak szórakozol, szétszórod magad, de összeszedni már nemigen tudod. Az öröm, az a belső, amikor nem kong a lélek, hanem harangoz, amikor nem üres, hanem meg-megpendül, mint valami kis ezüstcsengő a mennyei hangra – az nincs többé.

Isten irgalmazzon és kegyelmezzen nekünk, nehogy a semmi legyen bennünk! Mi legyünk benne Isten országában, azaz Jézus Krisztus szeretetében, kegyelmében és irgalmában.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!