Filó-Faló 8.

Háború és béke

Filó-Faló 8.

Szerző: Brigitte Labbé & Michael Puech

Kategória: Gyermek
ISBN szám: 978-963-31410-4-5
Kiadó: Bencés Kiadó
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 41
Méret: 130x187 mm
Kötés: keménytáblás

2055 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

Vannak emberek, akik háborút akarnak. Mindig is lesznek háborúk. De sokkal többen vannak, akik a békét akarják. Az emberek zöme gyűlöli a háborút, és megértette, hogyan kell a békét építeni. Miért van mégis háború?

A békét minden pillanatban építjük…

Sokan tudják, hogy a békét nem értük el egyszer s mindenkorra. Gondolkodni kezdenek tehát, mit is kell tenniük, hogy béke legyen és ne háború.
A békét mindig, mindenhol lehet építeni. A békét építjük, amikor a világtörténelmet tanuljuk; amikor vitába szállunk a más nézeteket vallókkal; amikor felháborodunk az igazságtalanságok láttán.

Az iskolában a nagyok bántják a kicsiket. Az egyik tanuló elmegy az igazgatóhoz, hogy állítsa le a kicsik terrorizálását: ez a tanuló, amikor nem huny szemet a történtek felett, hanem cselekszik, a békét építi. Az igazgató megkeresi a bűnösöket, megbünteti őket, és elmagyarázza nekik a büntetés okát – a békét építi.

Az újságban megjelenik egy cikk, hogy tiltsák meg a moziba járást azoknak, akik nem magyarok. Emberek ezrei reagálnak, újabb cikkekben mondják el, hogy értenek egyet a rendelkezéssel – segítenek építeni a békét.

A világ vallási vezetői összegyűlnek, hogy megbeszéljék egymással, mi a közös a vallásaikban, mi az, ami hasonlít a többi vallás hitrendszerére, és hogy milyen értékes dolog az élet. Megmutatják, hogy úgy is lehet beszélgetni, ha nem értünk mindenben egyet – a békét építik.

Az emberek úgy döntenek, hogy nem feledkeznek meg a múltról: közösen megemlékeznek egy korábbi háború befejezéséről. Ezen a napon a családokban, összejöveteleken az idősebbek elmesélik, hogyan kezdődött ez a háború, milyen volt az élet a háború alatt, mit tehettek volna, hogy elkerüljék… – a békét építik.

Európában minden évben május 8-án megemlékeznek a második világháború végéről. A városokban szobrokat állítanak az áldozatok emlékére. Az emberek felidézik, hogy a háború létezik, és nagyon oda kell figyelnünk, hogy ne ismétlődhessen meg.
Az iskolában a tanárok történelemórát tartanak. Megpróbálják megértetni tanítványaikkal, miért törnek ki a háborúk, és együtt gondolkodnak: előfordulhat-e ez még egyszer? Mit kell tenni, hogy ne ismétlődhessen meg? A békét építik.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

 

Mit vettek még, akik ezt vették?

Brigitte Labbé & Michel Puech: Filó-Faló 5.

Brigitte Labbé & Michel Puech

Filó-Faló 5.
A főnökök és a többiek

2055 Ft

Brigitte Labbé & Michel Puech: Filó-Faló 1.

Brigitte Labbé & Michel Puech

Filó-Faló 1.
Élet és halál

2055 Ft

Brigitte Labbé & Michel Puech: Filó-Faló 4.

Brigitte Labbé & Michel Puech

Filó-Faló 4.
Bátorság és félelem

2055 Ft

Brigitte Labbé & Michel Puech: Filó-Faló 2.

Brigitte Labbé & Michel Puech

Filó-Faló 2.
Fiúk és lányok

2055 Ft