Szeretetközelben

Szerző: Simon András

Kategória: Lelkiség
ISBN szám: 978-963-83480-8-9
Kiadó: Hangtalan Jelek
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 128
Méret: 138x200 mm
Kötés: puhafedeles

2590 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

Az életnek addig van értelme, amíg az ember szeretet tud adni – és ami annál sokszor nehezebb: képes a szeretetet elfogadni is.

Van, amikor a szeretet apró kis gesztusainak elfogadása nagyobb tett, mint önzetlenül adni.

Amikor szeretetet adunk, akkor – mint kezdeményezők – az erő pozíciójában érezzük magunkat, s gyakran nem teszünk mást, mint szolid öntudatossággal demonstráljuk lelki nagyságunkat.

Akkor viszont, amikor a telítettségnek ebben az emelkedett állapotában valaki hangtalanul hozzánk simul és rongyos kis tarisznyájából szeretet-morzsákkal kínál, meghökkenünk. Hirtelen kiesünk a nagyság szerepéből és zavartalan szembesülünk az új helyzettel: Nem tündökölhetünk egyedül a szeretet ingyenkonyhájának konyhafőnöki szerepében. Most minket is étellel kínálnak. De hát erre nekünk semmi szükségünk sincsen! – zsörtölődünk a valaki morzsáit lefitymálva. Hiszen mi praktikusan, megszervezetten, hatékony nagyüzemi módon osztjuk a szeretetet a rászorulóknak. S lám, most a sor megakad, a sorban állók türelmetlenkednek.

De a valaki nem tágít.

Csak áll, és már-már könyörögve kínálja felénk elfogadásra apró kis szeretet-morzsáit.

S akkor meg kell látnunk, hogy szeretete nem elsősorban nekünk szól. Az életben maradáshoz neki van szüksége arra, hogy adjon, mert léte ebben az elfogadottságban nyeri el értelmét.

Valakitől szeretet elfogadni annyit jelent, mint megerősíteni őt élete értelmében.

Legyen béke a szívedben

Ne kérd magadon számon a szeretet külső, mindenki számára érzékelhető jeleit, a mosolyt, a felszabadult örömet, a könnyedséget, a ragyogó tekintetet!
Ne a külső jelek – jelenlegi – hiányából következtess a saját bensődre, hanem egyszerűen csak légy jó mindenkihez, úgy, ahogy tudsz, úgy, ahogy belőled természetesen fakad! Az öröm és a mosoly olaja később megadatik. De ezek nem feltételei annak, hogy Isten kezében már most is a szeretet eszköze legyél.


A mosoly:

Megelőlegezett bizalom,
a feltétlen elfogadás garancia nélkül
adott hitellevele, amely legtöbbször
akkor nyeri el fedezetét,
amikor egymásnak „átnyújtjuk”.

[…]

Bocsánatkérés

Keresztény életünkben a bocsánatkérés nem arra való, hogy igazságot szolgáltasson a megbántott félnek, hanem arra, hogy helyreállítsa a szeretet légkörét.
Ebből a szempontból tehát érdektelen, hgoy ki kéri a másik bocsánatát: a megbántó fél vagy pedig az, akit megbántottak. Így a bocsánatkérés nem lehet többé presztízskérdés, hanem csakis jézusi béke eszköze.
A „jogállástól” – a vas vagy élt igazságtól – függetlenül mindig az kér előbb bocsánatot a másiktól, akiben a rövidlátó büszkeségnél nagyobb a békesség és a Szeretet szeretete.

[…]

A szeretet hiteljegye

Minél jobban szeretsz valakit, annál

több lemondásra vagy képes érte,
s minél több áldozatot hozol önként valakiért,
annál értékesebbé válik számodra.
Ne csinálj magadnak hiúsági kérdést abból,
hogy vajon hányan hoznának érted
komoly áldozatot a baráti körödből!

Inkább magadat készítsd elő gondolatban
arra,
hogy mindig képes légy áldozatot hozni
azokét, akiket szeretsz,
s azokért is, akiket kevésbé
vagy talán egyáltalán nem szeretsz,
de akik,
Krisztusban mégis testvéreid és felebarátaid!