Egyvonalban Istennel

Önéletrajzi riportkönyv

Egyvonalban Istennel

Szerző: Simon András

Kategória: Interjú
ISBN szám: 978-963-12708-3-9
Kiadó: Hangtalan Jelek
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 285
Méret: 147x210 mm
Kötés: puhafedeles

3500 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

A „beszélgetős” kötettel az egyvonalas grafikáiról ismert Simon András emlékművet szeretne állítani a kegyelemnek, amit Istentől kapott.

Nem tudtam letenni a könyvet, egy szuszra olvastam végig a magával ragadó, meghökkentően őszinte, szívből érkező, szívekig elérő, olykor filozofikusan komoly, máskor humorral telített sorokat. Ez a könyv nemcsak önéletírás, annál sokkal több. Neurológusként és pszichiáterként minden túlzás nélkül merem állítani, hogy igaz tanúságtétel, a hála, a hit és a szeretet tankönyve.

(Gőgh Edit pszichiáter főorvos)

 

Nem képet, hanem üzenetet tesznek a falra,akik Simon András grafikáival díszítik otthonukat. Életrajzi könyve is üzenet, mert szeretetből, vágyakozásból, örömből született, mint ahogyan a művészete is. Isten vezeti a ceruzáját, hiszen Tőle kérte tehetségét. De örülhetünk, hogy tollat is ragadott, mert ami nem fért el „egyvonalban”, az ebben a könyvben benne van. Negyven felett is sokat lehet tanulni belőle

(Fekete Zsuzsa újságíró)

 

Simon András életének üzenete – ahogyan rajzai és írásai is – útjelzés, Isten szeretetére ébresztés, Őrá mutatás. Az értékes tanúságtétel mellett ez a könyv élni is tanít. Egy őszinte ember vallomása, aki nehézségei között is életörömre talált, Isten kezébe rejtve szárnyal. Lehet vele együtt és érte dicsérni az alkotót, az Urat.

(Vass Dezsőné Baki Ilona lelkipásztor)

Minden képnek van üzenete

A te gondolatvilágodban ezek szerint a kiállítás mint a művészi értékek megosztása és a hivatástudat szorosan összekapcsolódik?

– Igen, de hogy ezzel jobban érthető legyen, ki kell egészítenem egy szóval: az üzenettel.

– Hogy kell ezt érteni?

– Úgy, hogy annak a művésznek, akinek nincs üzenete, szerintem hivatástudata sem lehet. Hadd mondjak ehhez egy hasonlatot! Az a sebész, aki némi protekció segítségével elvégezte ugyan az orvosi egyetemet, sőt, a kapcsolatai révén még pozíciót is kapott egy jó nevű kórházban, de nem mer szikét venni a kezébe, mert fél az operálástól, az nem beszélhet a sebészet szépségéről. Ugyanígy az a művész, aki mesteri szinten megtanulta a legkülönbözőbb technikákat, de nincs mondanivalója, csak egyszerűen ontja magából a semmitmondó műveket, nem beszélhet hitelesen a művészet erejéről. Az ilyen személy nem ihletetten alkotja, csak kényszeresen „csinálja” a műveit, és az én szememben akkor sem művész, ha Munkácsy-díja van.

– Nem vagy túl szigorú? Valóban elvárható szerinted, hogy minden művészt, vagy művésznek mondott alkotót áthasson a közösség szolgálatának szelleme? Tényleg úgy gondolod, hogy minden művésznek és művészetnek valamilyen pozitív üzenetet kell közvetítenie? Nézz csak körül, a világ nem erről szól! Minden jel arra utal, hogy a kortárs művészek nem egy üzenetet, hanem önmagukat szeretnék bemutatni. Illetve azt gondolják, hogy ők maguk az üzenet.

– Igazad van a helyzetet illetően, és ez szerintem nagyon lehangoló. De azért szeretnék itt egy fontos megjegyzést tenni. Egyáltalán nem gondolom, hogy csak azt a művet lehet művészi alkotásnak tekinteni, amelynek pozitív tartalmú, mély üzenete van. Alkotóként tudom, mert megtapasztaltam, hogy a művek nem feltétlenül csak hosszas töprengés után, egy nemes eszme szolgálatában születhetnek, hanem az alkotó spontán inspirációja révén is, teljesen szabadon. És sokszor pont ezekben a váratlanul improvizált művekben csillan meg leginkább a művészi érték. Hiszem és vallom, hogy egy alkotás művészi értékét nem okvetlenül az általa közvetített gondolat adja. Ugyanilyen erővel esik latba a megvalósítás nagyszerűsége és művészi színvonala. Egy akt, egy tájkép, egy csodálatos csendélet vagy életkép például nem közvetít gondolati tartalmat, de mégis van üzenete.

– Milyen üzenete?


– A szépség! Az a szívig ható jó érzés, ami szétárad bennünk, miközben gyönyörködünk a képben. De nemcsak az lehet az üzenet, hanem szeretet is.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

 

A kosár tartalma

Belépés           Regisztráció

Cimkék

Aktuális ajánlataink

Jean Daniélou: Az igazság botránya

Jean Daniélou

Az igazság botránya

2900 Ft

Tomka Ferenc atya: Életem fölösleg nélkül

Tomka Ferenc atya

Életem fölösleg nélkül

3800 Ft

Erdő Péter: Egyházi közösségeink

Erdő Péter

Egyházi közösségeink

3200 Ft

Simon András: Könyvjelző

Simon András

Könyvjelző
SA-0650

350 Ft