Kalandozások Szent Márton korában

Cimkék: Szent Márton

Kategória: Gyermek
ISBN szám: 978-615-56000-6-7
Kiadó: Szülőföld Könyvkiadó
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 152
Méret: 170x197 mm
Kötés: keménytáblás

2400 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

A Szent Márton-emlékév alkalmából kiadott diákok történetei, Nagyistók Mária rajzaival illusztrálva.

Márton és a vászonzacskó

Márton már tours-i püspök volt, mikor egy kopott ruhás öregember lépett hozzá a város terén:
– Öreg vagyok, erősen köhögök, segíts rajtam, uram!
– Jól van, nem lesz semmi baj, öreg! – mondta Márton püspök.
Egy vászonzacskót vett elő, és odaadta a szegény embernek. Az öreg puhának és könnyűnek érezte a zacskót, nem merte megnézni, mi van benne, megköszönte, majd eltette.
Amint hazaért a viskója elé, kibontotta az adományt. Nagy meglepetésére magvakat talált a kis zsákban. Csalódottan belemarkolt, és mérgesen messzire hajította a magokat az udvaron. Bement a kunyhójába, evett egy kevés maradékot, és lefeküdt.
Másnap, mikor kiment az udvarra, kellemes, fűszeres illatú növényeket látott mindenfelé. Olyan csábító volt az illat, hogy úgy gondolta, főzetet készít a különös növényből. Nagyon finomnak találta, és észrevette, hogy elmúlt a köhögése.
Gyakran járt a téren, hátha látja Mártont, és köszönetet mondhat, de többé nem találkoztak. Minden este imába foglalta a nevét.

[…]

Ókori csalimese

Történt egyszer nagyon régen, nem is emlékszem már tisztán a részletekre, de ami megmaradt, elmesélem.
Képzeljetek el egy szép nyári napot, melyen Mártonka a városbeli barátaival játszott. A nap melegen sütött, a madarak csiripeltek, minden a lehető legnagyobb rendben volt, míg drágaságos Mártonka neki nem szaladt a disznóól riglijének, így kinyílt az ólajtó. A gyerekek pánikba estek, mert az a nagyra nőt malacka nyomban utánuk eredt, megkergette őket. Nem jutott más eszükbe csakhogy bebújjanak a ludak közé. Ezzel nem mondhatnám, hogy jól jártak, mert csak zsákutcába kerültek, ugyanis a disznó ide is bejutott. A ludak azonban erőteljes gágogásba kezdet, így az édesanyja időben meghallotta, és a disznót a saját óljába zárta. Megígérte neki, hogy rövid időn belül le lesz vágva. A gyerekek végre megnyugodtak és vígan tovább játszhattak.
Akár innen is eredhetne a szólás „Sok lúd disznót győz”.
Ha az édesanya a disznót be nem zárta volna, az én mesém is tovább tartott volna.