12 dolog, amit jó lett volna tudni, mielőtt szülők lettünk

Szerző: Gary Chapman & Shannon Warden

Kategória: Család, házasság
ISBN szám: 978-963-28837-8-6
Kiadó: Harmat Kiadó
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 176
Méret: 135 x 205 mm
Kötés: puhafedeles

3500 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

Mire érdemes felkészülniük a gyermekvállalás előtt álló pároknak, hogy minél jobban alkalmazkodjanak a szülői szerephez, és a vele járó változásokhoz?
Gary Chapman, a neves párkapcsolati szakértő ezúttal a kisgyerekes szülőket foglalkoztató kérdésekre keres választ: hogyan gondoskodhatnak a szülők gyermekük érzelmi egészségéről, milyen változást hoz a gyermekvállalás az időbeosztás és a pénzügyek kezelése terén, mit tehetnek a szülők azért, hogy bokros teendőik közepette az egymással való kapcsolatra is maradjon idejük. Szó esik még a szobatisztaságra szoktatásról, a korlátok szükségességéről, a társas készségek tanításáról, a szülői mintaadás jelentőségéről, és arról, hogy néha a szülőknek is bocsánatot kell kérniük.

Az elfoglaltság a szülői lét velejárója. De senkiről sem hallottunk még, aki azt kívánta, bárcsak kevesebb időt töltött volna gyerekeivel. A legtöbb szülő szívesen gondol vissza a gyerekeivel töltött időre – amikor együtt énekeltek, meséltek, báboztak, várat építettek és romboltak le, matchboxszal autóversenyeztek, festettek, fogócskáztak vagy gyermekük más kedvelt elfoglaltságában vettek részt. Ez az értékes időtöltés a szülők legkedvesebb emlékei közé tartozik, és sokan vágyakozva gondolnak vissza rá, amikor gyermekeik nagyobbak lesznek. A gyermeknevelés kiváltság, és a rá fordított idő bőségesen megtérül. Ugyanakkor fontos, hogy a szülők a saját kapcsolatukra is szakítsanak időt.

[…]

Ha a szülők barátságtalanul vagy igazságtalanul viselkednek, gyerekeik úgy érzik, hogy nem szeretik, esetleg gyűlölik őket, és érzelmileg eltávolodnak tőlük. Az érzelmi kötelék akkor áll helyre, és a negatív érzések akkor oldódnak fel, ha a szülők őszintén bocsánatot kérnek, és vigyáznak, hogy ne kövessék el újra ugyanazt a hibát.

Természetesen tudjuk, hogy a megbocsátás nem mindig megy egyik pillanatról a másikra. Igazságtalan lenne elvárni a gyerekeinktől, hogy azonnal bocsássanak meg nekünk, bármit vétettünk ellenük. De bízhatunk abban, hogy figyelmes és őszinte bocsánatkérés idővel a legsúlyosabb kapcsolati töréseket is helyrehozza, ha következetesen és kitartóan igyekszünk helyreállítani a bizalmat.

[…]

Később az iskolai tanulás is sok öröm forrása lehet. Azon kapjuk magunkat, hogy elmosolyodunk, amikor elsős gyermekünk olvasni tanul. Évek óta olvasunk neki, és most ő olvas nekünk. Ez lassú folyamat, de végül egy egész könyvet el tud olvasni, és elmondja, mit tanult belőle. Nagy öröm a szülők számára, ha látják, hogy az olvasáson keresztül egyre jobban kitágul gyermekük előtt a világ.
Szintén nagy öröm a szülők számára, ha látják, hogy a gyermek önállóan elkészíti a leckéjét vagy elvégzi a házimunka rá eső részét, mielőtt kimegy játszani. Tudjuk, hogy a helyes fontossági sorrendre – első a feladat, aztán a kikapcsolódás – felnőttként is nagy szüksége lesz majd.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

 

Mit vettek még, akik ezt vették?