Ablak a végtelenre

Beszélgetés a hitről

Ablak a végtelenre

Szerző: Böjte Csaba
Szerkesztő: Karikó Éva

Kategória: Interjú
ISBN szám: 978-963-22783-2-2
Kiadó: Helikon Kiadó
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 260
Méret: 168x238 mm
Kötés: keménytáblás

3499 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

Senki nincs zsákutcában, nincs olyan élet, amelyre az Isten azt mondaná, hogy elveszett, ezen már nem lehet segíteni.

(Csaba testvér)

Böjte Csaba atya olyan gyakorlati és sokszor életbevágó kérdésekre válaszol, melyekkel szembesülve néha még a vallásukat gyakorlók is elbizonytalanodnak, nem találják a szavakat, hogyan lehetne akár saját maguknak, akár a kereső embereknek vagy a hitükben megerősítésre vágyóknak érthető és befogadható feleletet adni.

(Erdő Péter bíboros)

 

Csaba testvér nemcsak angyali türelemmel, hanem remek humorérzékkel fogadja az egyház bűneit és mulasztásait, olykor vaskalapos vélekedéseit kritizáló megjegyzéseket. Nincs tabu téma, nincs kínos feszengés. ... A könyvet mélységes hit és derű hatja át.

(Irodalmi Jelen)

A dévai gyermekistápoló atyának ahhoz is ritka érzéke van, hogy a hitbéli vitákhoz olyan logikus, szemléletes, mindennapi életünkből vett érvrendszert vonultasson fel, amelynek nyomán azon kapjuk magunkat: máris belefeledkeztünk az olvasásba. Azokban is kedvet kelt a hithez, akik maguktól nemigen hajlanának a vallásos szóra.

Megyeri Dávid (Magyar Nemzet)

 

A stílus rendkívül közvetlen. Sosem gondoltam volna, hogy egy szerzetes leírhat olyat, hogy „na, akkor ezt te is jól megszívtad, Uram”. Pont az ilyenektől válik hihetetlenül emberközelivé, „életszagúvá” az egész. Csaba testvér beenged a magánszférájába, ez teszi hitelessé az egészet.

(moly.hu)

 

Felejtsd el az összes félelmet, szorongást keltő téveszmédet Istenről. Csaba testvér megmutatja a szerető, minden hibáddal együtt téged elfogadó istenarcot.

(libri.hu)

Van-e gonosz lélek? Ha igen, őt is Isten teremtette?

Jézus nagyon világosan beszél arról, hogy van gonosz élek, aki „ordító oroszlán módjára ott kószál mindenütt, és keresi, kit nyeljen el” (1Pét 5,8), aki szeretne minden tönkretenni. Senkit nem akarok megijeszteni, de a világ, amelyben élünk, nemcsak az Isten világa, hanem a bűnnek, a gonosznak is a világa. Akárcsak az angyalok, a Szentírás tanítása szerint a gonosz is része a világunknak.

A gonoszt a Szentírás így nevezi: Lucifer, fényhordozó. Neve jelzi, hogy valamikor sokkal szebb hivatása volt. Sajnos ő és a bukott angyalok a sötétség mellett döntöttek – a döntésnek súlya van, és bizony mi is tudunk tudatosan a sötétség mellett dönteni. Mivel a bukott angyalok nagy szellemi hatalmak, az ő döntésük nagyobb erővel bír, mint az embereké, ezért egyszeri és végleges – ezért az egyház tanítása szerint ők nem tudnak megtérni.

A gonoszt, a sötétet nem Isten teremtette. A sötét a fény hiánya, a gonosz a szeretet hiánya. A gonosz lélekben nincs jelen a szeretet, az Isten, mert tudatosan kizárja őt. Isten senkitől nem vonja meg áldó fényét, mi magunk zárkózunk be a fény elől, választjuk a sötétet.

[...]

Az idős ember idős testben támad fel?

Jézus megdicsőült testén a sebhelyek is ott voltak, nem kozmetikázták át. „Isten ugyanis feltámasztotta az urat, és hatalmával minket is feltámaszt.” (1Kor 6,14) Jézus evett, ivott, meg lehetett tapintani, viszont teste nem volt ugyanazoknak az erőknek alávetve, mint a földi életben: a falon keresztül átment, hirtelen megjelent, majd eltűnt. A tanítványok nem ismerik fel először, mert más, mint amilyen előtte volt. Nem a földi test él tovább, hanem egy új megdicsőült test. Feltámadt testünk hasonlít Krisztus megdicsőül testéhez. Hogy pontosan hogy lesz ez? Jó kérdés, nem tudom. Mindig az adott perce kell nagyon odafigyeljünk, hogy tőlem Isten most mit kér.

 

Mit vettek még, akik ezt vették?