Isteni hasonlóság

Szerző: Marc Ouellet
Szerkesztő: Heidl György

Kategória: Család, házasság
ISBN szám: 978-963-27763-2-3
Kiadó: Szent István Társulat
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 276
Méret: 135x203 mm
Kötés: puhafedeles

2600 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

A II. Vatikáni Zsinat által kezdeményezett megújulás hatására a házasság teológiája rendkívüli fejlődésnek indult az elmúlt harminc évben. A család teológiájáról – e kiaknázásra váró hatalmas kincsesbányáról – ugyanez nem állítható, jóllehet II. János Pál a Familiaris consortio kezdetű apostoli buzdításával felbecsülhetetlen örökségét hagyott ránk, amikor bátran és fáradhatatlanul védelmezte a családot. Prófétai üzenete különleges figyelmet érdemel a teológusok és a lelkipásztorok részéről, akik ihletet meríthetnek belőle, hogy átfogóbban és mélyebben műveljék tudományukat, és meg tudják világítani, milyen egyházi küldetése van a családnak korunkban.


RÉSZLETEK A KÖNYVBŐL


A szerelem mint szentség

Az isteni Társ iránti nyitottság most a szerelem szentségi dimenziója felé vezet minket, amely a család szentháromságos küldetését legmarkánsabban világítja meg. Amikor Isten a szövetség kontextusában kinyilatkoztatja önmagát a Jézus Krisztus képmására alkotott teremtményének, lényének belső törvényszerűségei úgyszólván egyesülnek az emberi szerelem dinamikus szerkezetével, vagyis az önmagában való, a másokkal való és a másokért való lét három dimenziójával.

Az emberi élet és a szentháromságos élet ily módon Isten és az ember, a Szentháromság és a család szerelmi történetévé válik, amely valóban kölcsönös. Hemmerlével együtt ezért azt mondhatjuk, hogy a „fenomenológia megadja az emberi lét szavait, a teológia pedig feltárja szentháromságos értelmüket, de csak akkor jut szóhoz a Szentháromság és jutunk szóhoz mi is saját életünkben, ha részt veszünk a Szentháromság – számunka megnyílt – életében”. A család lelkiségének biztosítania kell, hogy Isten világhoz intézett szava és a család szava egy nyelvet beszéljenek, az emberi szerelemben megtestesült isteni szeretet nyelvét.

[…]

Ebben a húsvéti fényben a Szentlélek ajándéka Krisztus és az egyház jegyesi szövetségének beteljesedéseként jelenik meg. Ahogy a gyermek teste szülei szerelmének egységét „tanúsítsa”, úgy „tanúsítja” a Szentlélek ajándéka Krisztus és az Egyház jegyesi misztériumát – azt a köteléket és termékeny energiát, mely kapcsolatukat a Szentháromság egysége szerint alakítja. Krisztus feltámadása tehát, amely majd elvezet pünkösdhöz, lehetővé teszi, hogy az isteni személyek Szentháromságon belüli termékenysége abban az ajándékban is hatékony legyen, melyet az Eucharisztiában Krisztus, a Vőlegény ad Menyasszonyának, az Egyháznak.


A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!