Filó-Faló 6.

Természet és környezetszennyezés

Filó-Faló 6.

Szerző: Brigitte Labbé & Michel Puech

Kategória: Gyermek
ISBN szám: 978-963-31409-3-2
Kiadó: Bencés Kiadó
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 41
Méret: 130x186 mm
Kötés: keménytáblás

3135 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

A „Filó-faló” segít elgondolkodni a kérdéseiden. Filózz te is velünk! Egy egész sorozatra való izgalmas és különleges könyvet kapsz – gondolatébresztőnek.

Az ember értelmének köszönhetően sok-sok olyan dolgot talált ki, amely könnyebbé tette az életeét. Igen ám, de miközben megalkotta a civilizációt, egyre inkább fölényben érezte magát a többi élőlényhez képest. S úgy kezdte kezelni a természetet, mint valami hatalmas tartályt, amelyből akkorát merít, amikor akar; mint egy óriási kukát, amibe bármit beledobhat; mint egy tárgyat, amelyet kedvére manipulálhat. az ember elfelejtette, hogy csak egyike a természet élőlényeinek, s hogy szorosan kapcsolódik a többi élőlényhez.

 Gyakran megfeledkezünk arról, hogy hulladékot termelni és felhasználni minden élőlény természetes tevékenysége: a levegő oxigénje, amelyet belélegzünk, a növényektől származik, főleg az algáktól, amelyek évmilliárdok óta élnek az óceánban; a növények újrahasznosítják az állatok és az ember által kilélegzett szén-dioxidot; az állatok trágyája táplálja a növényeket… Minden élőlény valóságos hulladékgyár. De tiszta gyárak: csak olyan dolgokat termelnek, amelyeket mások fel tudnak használni, és ők is fel tudják használni azt a hulladékot, amelyet mások termelnek. A környezetszennyezés problémájával akkor szembesülünk, amikor az emberi tevékenységből olyan hulladék keletkezik, amelyet a természet már nem tud hasznosítani.

[…]

Táplálkozhatnánk pirulákkal is, az egészségünknek nem ártana. Csirkéket is lehet nagyüzemben tenyészteni, csak épp nincs ízük. Nevelhetünk íztelen epret lámpákkal úgy, hogy felfújjuk vízzel. A szakemberek majd tesztelik őket, és megállapítják, hogy nem ártanak az egészségnek. És ez nyilván így is van. Mint ahogy az is igaz, hogy hatalmas, szürke betonépületek nem szennyezik a környezetet, hogy a zaj nem piszkít, hogy a rossz szagoktól nem lehet meghalni.

Ám az embereknek nemcsak testük van, amelyet meg kell őrizni jó egészségben. Sok más dolog is számít az egészségen kívül: az élvezet, a játék, a gyengédség, a szépség… Ha íztelen ételt eszünk, ha nem látjuk az eget, nem halljuk a vízcsobogást, sem a madarak énekét, nem érezzük a virágok illatát – mindez szennyezés. Nem a természet beszennyezése, hanem az emberi életé.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

 

Mit vettek még, akik ezt vették?

Brigitte Labbé & Michel Puech: Filó-Faló 1.

Brigitte Labbé & Michel Puech

Filó-Faló 1.
Élet és halál

2055 Ft

Brigitte Labbé & P.-F. Dupont-Beurier: Filó-Faló 7.

Brigitte Labbé & P.-F. Dupont-Beurier

Filó-Faló 7.
Gazdagság és szegénység

2055 Ft

Brigitte Labbé & Michel Puech: Filó-Faló 2.

Brigitte Labbé & Michel Puech

Filó-Faló 2.
Fiúk és lányok

2055 Ft

Brigitte Labbé & Michael Puech: Filó-Faló 8.

Brigitte Labbé & Michael Puech

Filó-Faló 8.
Háború és béke

2055 Ft

A kosár tartalma

Belépés           Regisztráció

Cimkék

Aktuális ajánlataink

Schmidt Egon, Bécsy László: Madarak Budapesten

Schmidt Egon, Bécsy László

Madarak Budapesten

2500 Ft

Vukovári Panna: Böjt +

Vukovári Panna

Böjt +

580 Ft

Turay Alfréd : Istent kereső filozófusok

Turay Alfréd

Istent kereső filozófusok

1900 Ft