Filó-Faló 5.

A főnökök és a többiek

Filó-Faló 5.

Szerző: Brigitte Labbé & Michel Puech

Kategória: Gyermek
ISBN szám: 978-963-31409-2-5
Kiadó: Bencés Kiadó
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 41
Méret: 130x186 mm
Kötés: keménytáblás

2055 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

A „Filó-faló” segít elgondolkodni a kérdéseiden. Filózz te is velünk! Egy egész sorozatra való izgalmas és különleges könyvet kapsz – gondolatébresztőnek.

Építésvezető, karmester, főszerkesztő, üzletvezető, osztályvezető, államelnök, vállalatvezető, vámtiszt... Hihetetlen, hogy mennyi főnök vesz körül minket! S gyakran a főnöknek is főnökei vannak, és a főnökök főnökeinek is vannak főnökei, és a főnökök főnökeinek a főnökei fölött is áll valaki. Szeretünk főnökök lenni, semmi kétség.

A felnőttek sok dologról úgy döntenek, hogy nem kérdeznek meg senkit, nem fordulnak engedélyért egy főnökhöz. Maguk dönthetik el, hogy kivel akarnak élni, akarnak-e gyermekeket, milyen nevet adnak nekik, milyen színű legyen a kanapéjuk, hogy fürdenek-e vagy tusolnak, hogy melyik filmet nézik meg, hogy biciklivel, autóval vagy rollerrel közlekednek-e.

Ahhoz azonban, hogy a közös élet rendbe folyjék, el kell fogadniuk bizonyos szabályokat, törvényeket.

Például nem parkolhatnak az út közepén, adót kell fizetniük, fel kell öltözniük, ha kimennek az utcára, a szemetet nagy zöld kukába kell gyűjteniük, és a járda szélére kell tenniük, nem vághatják ki a fákat az utcában, ha be akarnak gyújtani a kandallóba, engedélyt kell kérniük, ha bővíteni akarják a házukat… De hát honnan jönnek ezek a szabályok?

Kezdetben a szabályok gyakran egy főnöktől eredtek. Amit ő elhatározott, törvénnyé vált, és ezt mindenkinek tisztelnie kellett.

[…]

De még ennél is többről van szó: a főnöknek ezentúl felhatalmazást kell kérnie, hogy főnök lehessen.

A miniszterelnök nem azért főnöke az országnak, mert ő az első az osztályban, mert ő a legerősebb, a legokosabb, a legnagyobb, a legszebb, a legkedvesebb vagy a leggazdagabb… Mindennek semmi szerepe sincs. Csakis azért főnök, mert az ország lakosai felhatalmazták, hogy főnök legyen: megválasztották. Ha nem jól végzi a munkáját, nem szavazzák meg újra. Ha jól végzi a munkáját, ha teljesíti, amit megígért, ha megfelelően foglalkozik az országgal, ha a nép elégedett vele, akkor újra megszavazzák. Ez azt bizonyítja, hogy a lakosok döntenek; hogy ők az igazi főnökök. A legnagyobb főnöknek is van főnöke: mindenki más, aki nem főnök.

Az igazi főnök: a többiek. Ezt az egész rendszert, amelyet emberek azért találtak ki, hogy harmonikusabban élhessenek együtt, úgy hívják: demokrácia.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

 

Mit vettek még, akik ezt vették?

Brigitte Labbé & Michel Puech: Filó-Faló 2.

Brigitte Labbé & Michel Puech

Filó-Faló 2.
Fiúk és lányok

2055 Ft

Brigitte Labbé & Michael Puech: Filó-Faló 8.

Brigitte Labbé & Michael Puech

Filó-Faló 8.
Háború és béke

2055 Ft

Brigitte Labbé & Michel Puech: Filó-Faló 4.

Brigitte Labbé & Michel Puech

Filó-Faló 4.
Bátorság és félelem

2055 Ft

Brigitte Labbé & P.-F. Dupont-Beurier: Filó-Faló 7.

Brigitte Labbé & P.-F. Dupont-Beurier

Filó-Faló 7.
Gazdagság és szegénység

2055 Ft