A kereszt erősíti a gyengét

Szerző: Soós Viktor Attila

Kategória: Történelem
ISBN szám: 978-615-50351-0-4
Kiadó: Győri Egyházmegyei Levéltár
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 236
Méret: 170x242 mm
Kötés: keménytáblás

2900 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

A 2015-16-os Apor emlékév alkalmából, valamint a magyar holokauszt 70 éves évfordulójára jelentkezik az Egyházmegyei Levéltár az üldözések elleni egyik emblematikus felszólaló, Apor Vilmos győri püspök embermentő tevékenységét bemutató és feldolgozó kötettel.

Apor Vilmos győri püspök a Harmadik Birodalom vereségét bizonyosra vette, és már a német megszállást megelőző évben, 1943-ban igyekezett egyházmegyéje papságát a várható fejleményekre felkészíteni. Az espereskerületi üléseken nyíltan beszélt arról, hogy nagyon nehéz idők várnak az országra és a nemzetre, egyúttal igyekezett a háború befejezése utánra is tekinteni, és erre ösztökélte papjait is.

Apor Vilmos gyakran tartózkodott a fővárosban, miután 1942 augusztusától ő lett a katolikus vallású zsidók szervezete, a Magyar Szent Kereszt Egyesület egyházi elnöke. E minőségében mindent elkövetett a német megszállás következtében kétségbeejtő helyzetbe került zsidók sorsának enyhítésére. Gondoskodása nem korlátozódott a megkereszteltekre, hanem minden üldözöttre kiterjedt.