Szent Benedek Regulája

Kategória: Lelkiség
ISBN szám: 978-615-55760-2-7
Kiadó: Bencés Kiadó
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 172
Méret: 103x185 mm
Kötés: puhafedeles

1890 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

Krisztus követésének gyakorlati kereteit fogalmazza meg a szerzetesek, azaz olyan keresztények számára, akik közösségben élve, regula és apát vezetése alatt váltják életre az evangéliumot. Ezek az ősi keretek minden mai keresztény számára segítséget nyújtanak, függetlenül attól, hogy szerzetesként vagy világiként követik Krisztust. Ugyanakkor a Regula bölcsessége a segítő foglalkozások és a gazdasági élet szereplői számára is hasznos lehet.

Saját akaratunk követése pedig azért tilos, mert az Írás azt mondja nekünk: „A magad akaratától fordulj el.” (Sir 18,38) és az imádságban is arra kérjük Istent, hogy legyen meg az ő akarata mibennünk (Mt 6,10). Méltán tanultuk tehát, hogy nem szabad követnünk saját akaratunkat, midőn óvakodunk attól, amit az Írás mond: „Vannak utak, amelyek az emberek előtt helyesnek látszanak, de végül a pokol fenekére vezetnek.” (Péld 16,25) Hasonlóképpen rettegjünk attól is, amit a hanyagokról mond: „Romlottakká és utálatossá váltak törekvéseikben.” (Zsolt 13,2)
A testi vágyak között is higgyük el, hogy mindig jelen van bennünk az Isten, amint a próféta az Úrnak mondja: „Előtted minden vágyódásom.” (Zsolt 37,10) Őrizkednünk kell tehát minden rossz vágytól, mert a halál leselkedik a gyönyörök bejárata mellett. Ezért parancsolja az Írás is: „Ne járj érzéki vágyaid után.” (Sir 18,30)

[…]

46. Azokról, akik bármi más dologban hibáznak

Ha valaki bármilyen munka közben: a konyhában, az éléskamrában, a tálalóban, a sütőhelyen, a kertben, valamilyen mesterségben, vagy bármilyen más helyen hibát követ el, vagy valamit eltör, elveszít, vagy akárhol másvalamit vét, és azt az apát és a közösség előtt tüstént nem jelenti, önként eleget nem tesz, és hibáját föl nem tárja, ha más által tudódik ki, a nagyobb büntetéssel sújtsák.
Ha azonban valami titkos, lelki bűnről van szó, azt csak az apát – vagy a lelkiatyák – előtt tárja fel, aki meg tudja gyógyítani a saját és mások sebeit, és nem tárja föl, nem hozza nyilvánosságra azokat.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

 

Mit vettek még, akik ezt vették?