Az angyalok és küldetésük az egyházatyák szerint

Szerző: Jean Daniélou

Kategória: Hitvédelem
ISBN szám: 978-615-51476-0-9
Kiadó: Jel Könyvkiadó
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 160
Méret: 123x200 mm
Kötés: puhafedeles

1800 Ft

Ebből a termékből jelenleg nincs készletünk!

A szellemi világ iránti érdeklődés korunkban igen megnőtt, és ezt az érdeklődést néha az okkultizmussal foglalkozó írások elégítik ki. Mivel az embernél magasabb rendű szellemi lényekről elég kevés katolikus mű jelent meg, a teozofisztikus és parapszichológiai jelenségek iránti érdeklődés felfokozódása nem egyszer teológiailag igényeseket is drasztikus megoldások választására bírt: az angyalvilág vagy merőben pszichológiai, vagy merőben kozmológiai értelmezésére. Egyik esetben az angyalok az emberi lelki világ projekciói, a másik esetben a világegyetem alkotóerői. J. Daniélou rámutat a harmadik, katolikus útra: az angyalok az üdvtörténet és az üdvrend résztvevői.

Az angyaloknak így feladatuk az volt, hogy a nemzeteket elvezessék az egyetlen Istenhez. A vallások tanulmányozása azonban valójában egyáltalán nem mutatja azt, hogy ez Krisztus előtt valahol sikerült. Még ha  az igazság valamely részecskéjét tartalmazták is ezek a vallások Krisztus előtt, a zsidók kivételével mélységesen eltorzultak. Minek lehet ezt betudni? Pszeudo- Dionüsziosz válaszol: „ Ha valaki megkérdezi: hogyan történhet, hogy a zsidó nép eljutott az isteni uralom általi megvilágosodásig azt kell válaszolni, hogy az angyalok teljes becsületességgel eltöltötték felügyelő feladatukat. Nem az ő hibájuk, hogy a többi nemzet eltévedt a hamis istenek tiszteletében. Ezek a nemzetek igazán a saját elhatározásukból hagyták el az Istenhez vezető lelki felemelkedés egyenes útját. Önző és öntelt mértékük szerint tiszteltek bálványokat.”

[…]

Az őrangyal másik neve: az ima angyala. Láttuk, hogy a Jelenések könyve bemutatja, ahogyan az angyalok Isten elé viszik a szentek imáit, a liturgikus és a magán imákat egyaránt. Rafael főangyal „egyike a hét szent angyalnak, akik felajánlják a szentek imáit” (Tób 12,15). Alexandriai Kelemen angyalokról beszél, „ akik az imaáldozat szolgálatára vannak”. Azt mondja, mikor még egyedül imádkozunk, akkor elmerülünk az angyalkórusban. Tertullianus azt ajánlja a kereszténynek, ne üljön, amikor imádkozik: tiszteletből „amikor jelen van az imádság angyala”.

 

Mit vettek még, akik ezt vették?