Az angyalok és küldetésük az egyházatyák szerint

Szerző: Jean Daniélou

Kategória: Hitvédelem
ISBN szám: 978-615-51476-0-9
Kiadó: Jel Könyvkiadó
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 160
Méret: 123x200 mm
Kötés: puhafedeles

1800 Ft

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

A szellemi világ iránti érdeklődés korunkban igen megnőtt, és ezt az érdeklődést néha az okkultizmussal foglalkozó írások elégítik ki. Mivel az embernél magasabb rendű szellemi lényekről elég kevés katolikus mű jelent meg, a teozofisztikus és parapszichológiai jelenségek iránti érdeklődés felfokozódása nem egyszer teológiailag igényeseket is drasztikus megoldások választására bírt: az angyalvilág vagy merőben pszichológiai, vagy merőben kozmológiai értelmezésére. Egyik esetben az angyalok az emberi lelki világ projekciói, a másik esetben a világegyetem alkotóerői. J. Daniélou rámutat a harmadik, katolikus útra: az angyalok az üdvtörténet és az üdvrend résztvevői.

Az angyaloknak így feladatuk az volt, hogy a nemzeteket elvezessék az egyetlen Istenhez. A vallások tanulmányozása azonban valójában egyáltalán nem mutatja azt, hogy ez Krisztus előtt valahol sikerült. Még ha  az igazság valamely részecskéjét tartalmazták is ezek a vallások Krisztus előtt, a zsidók kivételével mélységesen eltorzultak. Minek lehet ezt betudni? Pszeudo- Dionüsziosz válaszol: „ Ha valaki megkérdezi: hogyan történhet, hogy a zsidó nép eljutott az isteni uralom általi megvilágosodásig azt kell válaszolni, hogy az angyalok teljes becsületességgel eltöltötték felügyelő feladatukat. Nem az ő hibájuk, hogy a többi nemzet eltévedt a hamis istenek tiszteletében. Ezek a nemzetek igazán a saját elhatározásukból hagyták el az Istenhez vezető lelki felemelkedés egyenes útját. Önző és öntelt mértékük szerint tiszteltek bálványokat.”

[…]

Az őrangyal másik neve: az ima angyala. Láttuk, hogy a Jelenések könyve bemutatja, ahogyan az angyalok Isten elé viszik a szentek imáit, a liturgikus és a magán imákat egyaránt. Rafael főangyal „egyike a hét szent angyalnak, akik felajánlják a szentek imáit” (Tób 12,15). Alexandriai Kelemen angyalokról beszél, „ akik az imaáldozat szolgálatára vannak”. Azt mondja, mikor még egyedül imádkozunk, akkor elmerülünk az angyalkórusban. Tertullianus azt ajánlja a kereszténynek, ne üljön, amikor imádkozik: tiszteletből „amikor jelen van az imádság angyala”.

A megrendeléshez kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

 

Mit vettek még, akik ezt vették?

A kosár tartalma

Belépés           Regisztráció

Cimkék

Hitébresztő Blog

Imádkozó családok (szeptember 16. 9:14)

Hogyan akarta Amerika megbuktatni a pápát? (szeptember 9. 11:49)

Találjunk vissza a lelkünkbe! (szeptember 2. 10:15)

A függetlenség szentje (augusztus 19. 15:37)

Utazás a rózsafüzérrel (július 15. 9:19)

további bejegyzések...

Aktuális ajánlataink

Sabino Chialá: A mai ember egy keresztény szemével

Sabino Chialá

A mai ember egy keresztény szemével

1890 Ft

Simon András: Borítékos képeslap (SA-1203)

Simon András

Borítékos képeslap (SA-1203)

250 Ft

Ulrich Wilckens & Walter Kasper: Felhívás az ökumenére

Ulrich Wilckens & Walter Kasper

Felhívás az ökumenére
Úton a keresztények egysége felé

2400 Ft

Brigitte Labbé & Michel Puech: Filó-Faló 6.

Brigitte Labbé & Michel Puech

Filó-Faló 6.
Természet és környezetszennyezés

3135 Ft

Tariczky Mária: Hogyan tovább, Jézusom?

Tariczky Mária

Hogyan tovább, Jézusom?

780 Ft